Thursday, February 03, 2011

Trifle versi sendiri

http://www.emocutez.com

hai semua!!! ngah watpe semua? da makan? baru bangon tido ke? tenyum tiket, tenyum tiket..ngeh..ngeh..ngeh..

okea, sekarang kan aku ngah rajin nie. kalau korang nak tahu, kerajenan aku memang pada benda-benda macam nie. kek, pencuci mulut or pape yang tak gune minyak n tak kene goreng. aku memang penakut minyak. terpecik sket je da macam terendam minyak aku jerit.hahaha. hari nie aku ade nak share satu resepi ngan korang. resepi nie da lama aku simpan. da lame nak terai tapi tak berkesempatan. balik cuti semester lepas pon macam tak cuti. so, pagi tadi aku rase cam ade mase je kan. terus mintak duit ngan abah n gie cari barang kat kedai.

so, tadi dengan bahagianya aku siapkan aku punye trifle. banyak sumber gak aku dapatkan resepi n godak-godak sendiri. lagipun, banyak cara nak wat trifle nie. ada yang wat sampai 7 layer. naik pening aku nak faham. aku cari resepi yang aku mampu imagine n bile aku bace aku rase sama ngan trifle yang aku selalu makan.hehehe

jom cekidaut die punye resepi.

Bahan-bahan :
- Kek coklat (kalau rajin boleh wat, kalau malas cam aku boleh beli jek.ngeee )
- 1 tin fruit cocktail
- 3 sudu besar tepung kastard
- 1 tin susu caer
- 3 sudu besar gula
- satu kotak jeli (perasa ikot suke)

cara nak wat die :
- susun potongan kek lam satu bekas. susunan kek nie adalah layer paling bawah. so, kalau nak cantik, make sure takde liang-liang udara pada kek tu. renjiskan air jus fruit cocktail pada kek. *disebabkan ada satu resepi mintak susun lam bekas pyrex, aku pon bersungguh-sungguh bukak kabinet cari bekas pyrex mama.hahaha
- campurkan 3 sudu besar tepung kastard, 3 sudu besar gula dan 2 sudu besar susu caer. gaul ngan sebati.
- sambil tu, masakkan lebihan susu yang dalam tin tu sampai mendidih. kemudian masukkan bahan yang digaul tadi lam susu yang da mendidih tu. then, tuangkan atas kek coklat tadi.
- bila da sejuk sket, susunkan fruit cocktail atas kastard.
- masakkan jeli ikot arahan belakang kotak tu. *setiap kotak laen-laen cara nak campur die.hihihi
- then, tuangkan jeli sebagai lapisan paling atas.
- tadaaa!!! da ciap da.
tunggu die sejuk sket, then masukkan lam peti ais. bila da agak-agak sejuk boleh la makan.

jom, sekarang sesi melihat hasil aku sepanjang hari tadi. erk, takde la sepanjang hari. lam sejam da ciap..hehe
cantik tak??? hahaha. nie pandangan atas (plan)

seyes buruk kan? cam takde struktur langsung. masa masak tadi ade silap sket senanye. air tak mendidih agie aku da masukkan serbuk jeli tue. so, bila masak dia tak bape sedap. cam gula tak abes masak. huwaaa.. sedey taw :(

yang nie lak pandangan sisi. *da cam belajar lukisan kejuruteraan plak dah..ngeee
nampak tak ade 3 lapisan tu? tapi kan bila da ciap aku terpikir gak. sape la nak makan banyak sangat nie. sob..sob..sob. :(


kalau korang nak terai buat nie, boleh la tengok kat  CINIE atau kat CINIE. nie la sumber asal before aku godak-godak jadi cam kat atas tu.hehe

okea..sekarang suda mahu tido... esok aku nak ke Besut, nak kawen..opss, silap lak. sedara aku yang nak kawen. ngeeee..

k laa.. daa :)



http://www.emocutez.com

12 comments:

dylli said...

hah!
I made one before. :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

besut? the place of mine, dlu2 . haha. cehh, sape kawen? nnt tiba giliran kak alya kawen, jgn lupa invite fifiey.

btw, meh nk rasa sikit ur trifle tuu;)

fika said...

nyam nyam nyam!
buatkan bole..?
hehe :D

sissyira said...

salam pagi khamis =)

yang penting sedap..hehe

mie said...

nak try..
tapi malas..
eheheee

aLya said...

@ dylli : same tak? same tak? mesti tak kan? hahaha :)

aLya said...

@ FIFIEY LYCHEE MARATION : anak sepupu mama. besut tu da memang tmpat jalan2 tiap2 tahun..hikhik
k.alya lmbat agie la nak kawen syg..

boley2..meh la datang umah :)

aLya said...

@ sissyira : salam pagi khamis sis..

x bape sedap la sis..huhu

aLya said...

@ fika : meh la datang umah..alya watkan.hikhik

aLya said...

@ mie : ayok..lau malas memang xleh tolong la..hikhik

Qaseh ElyaNas said...

look yummy ^^
nnt vee leh try

anyway nice blog ^^ jom sggah blog vee & follow vee / tinggalkan komen ^^ nnt vee follow awak yer

http://elyanas.blogspot.com/

aLya said...

@ Qaseh ElyaNas : hehe..sile2. :)

okea dear..will be there soon :)