Saturday, December 10, 2016

Tips untuk JERAGAT



http://www.emocutez.com
Hai semua


Quick Info + tips b4 goin 2 bed.😘😘😘

musuh utama kulit muka + adik beradik kandung jerawat = JERAGAT 😈😈😈

bile umo dah makin meningkat, jerawat dah kurang sbb muka dah kurang berminyak tapi ade pulak JERAGAT.
JERAGAT ni tak boleh hilang tp boleh pudarkan je (sbb tu once u stop mane2 ubat jeragat, jeragat akan nampak balik)
JERAGAT ni "hidup" so, kenelah ade rawatan yg berterusan.

sebab jeragat yg biasa & utama :
- sinaran uv (cahaya matahari)
- hormon
- produk yg nipiskan kulit

cara nak cegah JERAGAT
(lambatkan merebak kalo yg dah ade jeragat / make sure takde jeragat kalo still takde jeragat )
- make sure keluar rumah pakai sun block (tak kisah la pape brand pon)
- pakai bedak / foundation / cc cream yg ade SPF (protect muke korang dr sinar uv)
- makan vitamin C (utk hasilkan kolagen & sel kulit baru)

sekian, quick info yg tak berapa nak quick & short sebelum beradu. 😗😗😗

p/s : kalo nak taw ape yg best utk dipakai & dimakan untuk elakkan jeragat & pudarkan jeragat yg dah ade, gimme a call. i'll share it with u.

beauty inside out.

sekian.

bedtime stories from me with lots of love,
XOXO
AliaManip
MaryKayBeautyConsultant
ShakleeIndependentDistributor



http://www.emocutez.com
 

Saturday, October 22, 2016

REACTIVATE!!!



http://www.emocutez.com

Hai semua

I'm back, AGAIN!!!

aku tak tahu untuk yang keberapa kali aku buat "comebak" pastu aku hilang. mood untuk blogging tu pasang surut. lagi-lagi bile aku tersalah delete semua gambar dalam picasa which linked to my blog. so, habis gambar dalam blog dak takde.*poor me*

sometimes, rindu nak blogging so i just blogging in my mind. cam practice blogging la BUT right now i'm still struggling to choose the right word to type.huhu

Firstly, lots of things have changed. For instance, i'm no longer a jobless person. good for me right? Having some improvement in my life. so, i don't have too much time to "lazying" around. is it the right word?.keke*

anyway, i do my comeback because Facebook and Instagram are no longer the safe place for me to jot down my thought and i think i need blog as one of my marketing strategy for my business. Am i too straightforward? keke. it's good to be honest right? :-)

macam panjang plak intro, so lets make it short because i'm going to bed now. and yes, it's 4am and i still awake. juz finished editing my blog and tibe2 rase nak post something terus malam ni. *crying sebab mata tak berapa mengantuk tapi kena tido*

finally, i will try my best to make thing blog alive again and i will edit mana-mana gambar yang dah hilang. Actually, too much to write here after almost 2 years. it's my bad for failing to manage my time properly and honestly i'm still struggling in managing my time. orang lain pon ade 24jam gak tapi kenapa lah orang lain boleh manage to do everything kan?. sape-sape ade tips meh share sket ngan aku. sharing is caring aite? *wink-wink*

i'm going to bed now, will continue everything tomorrow, or maybe next week.kiki

till then.
bye


oh ya!! i still thinking about having another blog for business info tapi cam sayang plak nak biar blog ni bersawang. should i mix it or buat je blog baru and link kan? *help please*



http://www.emocutez.com

 

Tuesday, February 03, 2015

Sesi suaikenal Ayra Aisyah and Adriana Nur Keisha

  
http://www.emocutez.com

Hai semua

another laterpost. ni cerita 2 miggu lepas. to be exact, 16 Jan. 2015. aku ajak my cousin, Dayu temankan aku pergi Balok. pergi buat sesi suaikenal ngan baby Yunie and baby Aena. sape tak excited nak jumpa baby kan? hihi

Dah lama sebenarnya plan nak pergi Balok tapi selalu je ade problem. kalau aku free, yunie ada kat johor. kalau yunie ada kat Balok, aku plak ada hal.

kebetulan, last 2 weeks, Yunie ada kat Balok n Aena pon sambung berpantang kat Balok. so, bleh jumpa my two besties at 1 time. lucky me.hihi

sampai Balok around 11.30am, terus pergi umah Aena. last jumpa Aena masa majlis kahwin kawan kami kat Muzium Terengganu last september. 4 bulan tak jumpa, banyak gak nak kene setory. lagilah, bila jumpa dia dah ada baby. setory mory tak ingat dunia, siap lunch lagi kat rumah mertua Aena. dengar cerita experience deliver baby, jaga baby n macam-macam gak la.

and this is Adriana Nur Keisha... a calm baby.

sepanjang 3 jam kat rumah Aena, sket pon Keisha tak tido. masa nak balik, Keisha tido macam penat gila. haha. penat layan Auntie liya bebel agaknya.haha. 

around 3pm, gerak pergi rumah Yunie. tak jauh pon dari rumah Aena. 3 minutes drive i guess. sampai rumah Yunie, baby dia tengah tido. dengan rasa tak bersalah aku kacau baby dia tido. bila baby tido kene kacau, u know what will happen right?haha. Ayra mengamuk.*nebes*



mula-mula aku try gak pujuk Ayra. seyes tak jalan. dia nak Ibu dia gak. lama sket baru dia okea. kat rumah yunie pon same je keje aku. duk bersembang n dengar cerita macam-macam. lepas dengar cerita, makan lagi.*tutup muka*

bila Ayra da cool sket, aku bawak dia keluar rumah. Yunie cakap Ayra ske duk luar rumah and it's like a magic, Ayra tak nangis dah.hihi. presenting Ayra Aishah.

punyalah lama melepak kat rumah Yunie, sampai Ayra siap mandi petang. Ayra da tukar baju tidur da.Yeaayy.


plan asal nak drive balik sebelum asar sebab rumah aku ke Balok dalam 3 jam gak. Almaklumlah, bila dengar mak-mak bercerita, mane bleh jadi kejap.haha. dalam pukul 6 baru gerak balik. 

on the way balik, kami singgah kat Mesra mall sebab teringin nak test pizza baru n nak Big Apple.haha. ikutkan, aku bukan jenis alert ngan menu baru but my cousin cakap, new pizza ni cam best. so, here we are. treating ourselves with new pizza. 


 

aku dah lupa Pizza ni name ape tapi kalau sape yang suka cheese memang akan suka ngan pizza ni.hoho. sebelum gerak balik sempat lagi grab Big Apple satu box sorang sebab takut kene bebel balik lambat.huhu. kami sampai kat rumah dalam 10pm. ALHAMDULILLAH.

Banyak cerita n experience yang aku dengar dari 2 orang manusia yang aku sayang ni.keke. happy, sedih n scary pon ada. dari masa pregnant, sakit nak bersalin, sakit bersalin, sakit kene jahit, sakit masa berpantang n macam-macam la. nanti kalau ada rezeki ada anak sendri boleh la mintak tips banyak-banyak ngan diorang ni.hehe

dah sampai rumah, baru aku perasan yang takde satu pon gambar Aena n Yunie. mak-mak da tak berapa nak penting da sekarang.haha. till we meet again Keisha n Ayra.


LOVENOTE : sebenarnya kesian kat my cousin, seharian dia temankan aku tanpa wat pape. she always be my best company. i'm grateful.*lap mata*


DOUBLELOVENOTE : feeling kind of stress sebab still tak dapat tempat untuk OnJobTraining *nangis lagi*

http://www.emocutez.com

 

Saturday, January 24, 2015

Apa itu INSEP?


http://www.emocutez.com
  Hai semua

Ehem!! tajuk entry kali ni macam berilmiah je kan.haha. tajuk tu pun diilhamkan daripada apa yang aku taip masa nak cari info pasal course ni. kalau dulu, aku suka sangat buat tajuk entah pape yang tak ada kaitan langsung dengan entry.hoho. sekarang ni dah back on track. matang la katakan *flip hair*

i made a promise in the last entry that i'll write something informative about INSEP aite? okeh, here we go!!! 

oh ya, since this article is about informative thingy, let me write this entry in a good manner ye. satu lagi, aku tulis entry ni berdasarkan pengalaman aku attend INSEP Program dalam course Maritime Ship Platform Design di TESDEC, Marang, Terengganu. tiada tajaan mana-mana pihak yang hidup mahupun yang telah tiada.


macam mana aku tahu pasal course ni??? 

semestinya dari sahabat kesayang yang dah nak kahwin, Amirah. Dia yang jumpa iklan pasal course ni kat Facebook. harapkan aku, memang tak la. masa tu aku still mengajar. sebelum ni aku pun tak pernah dengar pasal INSEP ni. T-GAS aku pernah dengar. so, aku ambik cuti sehari untuk pergi interview. ada interview ye kawan-kawan. bukan senang-senang nak dapat benda bernilai tapi free ni.hoho


apa itu INSEP???

INSEP - Industrial Skill Enhancement Program. 

diringkaskan cerita, INSEP ni one of attachment course atau short course yang disediakan oleh pihak kerajaan untuk meningkatkan kualiti dan bantu fresh graduate untuk senang dapat kerja. Kalau kita search, banyak je lagi short course lain yang kerajaan atau pihak swasta sediakan untuk fresh graduate. almaklumlah, sekarang ni lambakan siswazah makin kritikal. aku rasa la.huhu. bila ramai sangat yang graduate tiap-tiap tahun, maka banyak lah competition untuk dapat kerja. aku pun salah seorang manusia yang kene compete untuk dapatkan kerja. bila pointer plak just cukup makan, macam ni la jadinya.  MENGANGGUR.


untuk siapa INSEP ni?

basically, INSEP ni untuk Degree and Diploma holder. make sure, course yang korang nak apply sesuai ngan certificate korang. macam Maritime Ship Platform design, biasanya akan diberi peluang untuk engineering graduate. course lain pon sama je. yelah, name pon enhancement program kan, nak enhance apa kalau takde basic. sebab basic ni la nanti yang akan tolong korang untuk catch up sepanjang course ni. TETAPI, ade je yang course yang tak berkaitan diterima untuk INSEP. just give a try. kalau rezeki tu hak kita, INSYALLAH, ada je.hehe

tempat atau kolej yang sediakan INSEP?

banyak kolej yang sediakan INSEP program ni. antaranya Selangor Human Resource Develeopment Cente (SHRDC), Penang Skill Development Centre (PSDC), Johor Skills Development Centre (PUSPATRI), Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak (PPKS) dan semestinya Terengganu Skill Developent Centre (TESDEC). banyak lagi pusat kemahiran lain yang aku tak list kat sini. rajinkanlah jari jemari anda untuk google ye.lalala

TESDEC Marang dalam 20 minit drive dari rumah tapi aku still prefer untuk stay kat hostel.*kene paksa ngan parents sebenarnya*. kebetulan masa aku attend this course, musim tengkujuh..so, not very convenient untuk berulang alik dalam hujan especially bila kelas pukul 8 pagi.hehe. tak sesuai nak drift bila jalan licin.hehe


course yang disediakan bagi program INSEP di TESDEC

setiap tempat berbeza course yang disediakan. masa aku interview, ade 4 course yang TESDEC sediakan

1. Maritime Ship Platform Design
2. Sistem Pengurusan Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan (OSHE)
3. Sistem Pengurusan Kualiti Automotif
4. Quality management System for Oil & Gas Industry

seharusnya aku pilih Maritime Ship Platform Design sebab aku ingat ni course pasal design. silap faham rupanya.*menangis lagi*. 

masa interview tu, interviewer ada la cakap sket course ni pasal apa. my interviewer is a lady anyway.  dia pon ada cakap tak ramai perempuan attend this course but still, other courses can't really catch my attention. and ALHAMDULILLAH, rezeki aku kat sini, i got accepted.*clap-clap*


Yuran pengajian?

jangan risau ye kawan-kawan. INSEP dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan. IT'S FREE Babeh!!! siap dapat elaun bulanan lagi. RM500. macam TESDEC, yuran bulanan tak dapat full RM500 masa study, RM90 dipotong untuk yuran hostel. bila start on job traing (OJT) baru dapat full. semua students akan dipotong yuran hostel. tak kisah la stay hostel atau stay kat rumah. ni pun antara sebab aku prefer untuk stay kat hostel.huhu


interview session.

like i said before, we need to go through an interview session to get a spot in this course aite? actually, it just a simple interview. walk in, fill up the form and wait for the interview session. normally, TESDEC will make an open interview to find the students. ada jugak yang datang interview dengan offer letter. macam aku, aku just walk in candidates. tak penting pun semua tu, janji perform mase interview. takdelah kene perform sangat sebab just kena jawab a few questions. diorang just nak make sure course tu sesuai dengan certificate korang.


ni lah contoh borang yang dia bagi sebelum interview

erm, aku rase tu je yang aku taw pasal INSEP. tak banyak pon. lain-lain, korang try la search lagi. banyak gak info aku dapat mase search pasal INSEP last time. next time aku try cerita pasal course yang aku attend, Maritime Ship Platform Design plak. 

Till Then.


LOVENOTE : still finding the lost blogging momentum. cost me almost 4 hours to complete this entry.*kesat peluh* mengarang sambil download Awkward series, dengar lagu, whatsapp, makan, minum n segala bagai keje lagi.haha. gambar ada satu je sebab malas nak cari yang lain. lalala
 

http://www.emocutez.com

 

Thursday, January 22, 2015

saya kembali lagi..lalala

 http://www.emocutez.com
  Hai semua

  Apa khabar semua? 
rindu tak??
 rindu tak?? haha.

Hmmm, a lil bit awkward actually sebab da lame sangat tinggalkan arena luahan rasa plus perkongsian plus merapu ni n to exact dah 2 tahun 5 bulan.*kenapa sampai 2 tahun lebih? nanti kita story mory ya!* 

aku rasa macam perlukan masa sket untuk warming up jari jemari yang mulus ni sebelum lunaskan kerinduan aku ni. bukan jari je kene warming up taw, otak pon kene join sekali warming up sebab da agak tepu. lama tak berfungsi nak mencipta ayat-ayat merapu macam dulu-dulu. haha

lama aku menyepi and  private kan blog ni, akhirnya aku decide untuk public kan balik blog ni. da lama sebenarnya teringin nak kembali berblogging tapi banyak benda yang sekat niat aku. apepun, akhirnya, ALLAH izinkan aku kembali kat sini. satu ruang yang mampu buatkan aku selesa dan gembira. ALHAMDULILLAH. :-)

Ha, kalau tengok pada intro kat atas takdelah tepu sangat otak ni kan. banyak sebenarnya yang nak aku kongsikan kat sini tapi aku punye time management MAJOR FAILED. tu yang selalu je tak sempat nak blogging. antara sebab malas nak public kan blog sebab fikir banyak sangat post merapu. can u imagine, i need to re-read and edit 400 posts. merana jiwa aku.*menangis*

sekarang aku tengah bercuti, dah 2 malam aku habiskan masa untuk review post lama. ada post yang delete terus and ada yang edit. bila baca balik post-post lama rase cam nak tutup muka sendiri. entah apa la yang nor alia 21,22 and 23 tahun tu fikir. tulisan kejap huruf kecik, kejap HURUF BESAR. ada post emo-emo. ada post merepek. yang pasti banyak sangat merapunya.*geleng kepala* 



From my last entry here, many things have changed. don't worry ya, i'm still a girl who likes to whine bout things and cry when watching romantic comedy drama. this blog will be a new platform for me to whine.*kidding*.

sebenarnya, antara sebab aku public kan balik blog ni sebab nak share experience and info-info yang aku tahu yang aku rasa boleh dimanfaatkan oleh orang lain gak.*bajet banyak input bermakna la kan*. manusia macam aku yang suka mengoogle semua benda haruslah tension bila info yang dicari tu tak ada. so, untuk mengurangkan tension manusia lain, wajiblah aku kembali ke arena ni.keke.

disebabkan dah lebih 2 tahun aku tak publish apa-apa, haruslah bercerita segala bagai peristiwa sepanjang 2 tahun ni dulu kan.boleh ye? haha. kalau tak ada aral, aku cuba publishkan benda yang berguna. dah tak ada post emo-emo tengah malam pastu esok petang delete balik.haha. aku harap tak jadi angan-angan kosong dah la. takut gak bila dah start busy, aku buat-buat lupa ada blog..haha. doakan aku ye. :)

rasanya dah cukup untuk permulaan. banyak sangat dah aku merepek ni.haha. INSYAALLAH, next entry, i'll share about INSEP Programme which is one of the attachment course prepared by the government for fresh graduate like me. :)   


LOVENOTE : oh ya, less than three months i'll be 26.*clap-clap-clap*. still single, Not pitifully alone, but a glamorous solo.lalala. right now, still striving towards my dream. will be there soon. INSYALLAH :)

 http://www.emocutez.com