Wednesday, February 02, 2011

breaking dawn

http://www.emocutez.com




" when you loved the one who was killing you, 
it left you no options. 
How could you run, 
How could you fight, 
when doing so would hurt that beloved one?
If your life was all you had to give your beloved, 
How could you not give it? 
If it was someone you truly loved? "


have you ever heard that quote?
bagi semua penggemar Filem yang diadaptasi daripada novel yang juga berjaya mencetuskan fenomena dunia pasti tahu dari mana aku dapat Quote nie. filem nie berjaya kalahkan Harry Potter. tahu novel apa? semestinya Twilight.


Kalau korang nak tahu, rating twilight lagi tinggi daripada Harry Potter. kalau Harry Potter tengah tunggu pengakhiran kisah kanak-kanak ahli sihir yang diburu oleh Lord Voldemort, Twilight lak ngah tunggu kemuncak kesudahan pada manusia yang bercinta dengan Pontianak dan bersahabat baik dengan Serigala Jadian.



aku memang suke cite-cite tak masuk kal nie.haha. seronok berimaginasi ngan cite-cite fantasi yang memang tak wujud kat dunia nyata tapi feeling dalam cerita tu semestinya real.hehehe


BREAKING DAWN, buku terakhir untuk siri Twilight nie. Twilight, Full Moon and yang ketiga lak Eclipse. 3 daripadanya da pon difilemkan dan Breaking dawn lak tengah menjalani penggambaran dia. aku dengar cite, pengarah dia nak wat 3D version untuk Breaking Dawn tapi masalah plak time nak wat scene Bella deliver baby.huhu. aku tak pasti la pulak maslah ape kan.lalalala


aku da pon selamat menghabiskan novel nie. nie la novel yang paling lama aku amek masa untuk habiskan. kalau harry Potter aku baca masa oliday, dalam seminggu konpem da khatam. Novel nie plak aku amek masa around a month untuk khatamkan. bukan tak minat nak habiskan tapi masa aku terpaksa dilimitkan untuk ke kelas, assignment and study. bila da habes, senyum je memanjang.hehe


sekarang aku da tak sabar nak tunggu movie die keluar plak. movie ni dijangka keluar akhir tahun nie tapi tak ingat la plak bulan bape.huhu. seyes tak sabar nak tunggu.


haa,,dalam novel nie gak ade satu quote yang menarik perhatian aku, iaitu,
"all is well" - page 695 in chapter 36 - Bloodlust.
tibe-tibe wat aku teringat kat cite Three Idiots.hehe


okea..okea..antara fakta-fakta menarik dalam Breaking dawn


- Akhirnya, Edward Cullen ngan Bella Swan kawen gak. masa majlis kawen nie Jacob datang lepas lama menghilangkan diri. mule-mule okea tapi dia naik berang lepas dapat tahu yang Bella akan transform jadi vampire lepas kawen.

- diorang gie honeymoon and masa honeymoon tu Bella dapat tahu dia pregnant. masa tue dia still human. orang pertama yang die bgtahu adalah Rosalie, sebab Rosalie je satu-satunya yang akan bantu dia untuk teruskan hajat dia nak jadi ibu. yang laen seme nak die gugurkan kandungan tu.

- Anak Vampire yang lahir biasanya digelar Immortal child dan pihak Volturi akan bunuh that child sebab immortal child nie sangat ganas lebih daripada newborn vampire ( vampire yang baru transform).

- Renesmee, anak Edward ngan Bella, half-human and Half-vampire. sangat bijak n ada gift. Renesmee sangat rapat ngan Jacob. gabungan nama Renee, ibu Bella ngan Isme, Ibu edward.

- Irina dapat tahu kehadiran Renesmee lam family tu n report kat Volturi yg Cullen family ad sembunyikan Immortal child which is salah dalam undang-undang vampire.ngeeee 

- pengakhiran cite nie almost war gak la tapi kepandaian renesmee berjaya wat Volturi punye geng tak jadi lancarkan war. diorang balik ngan aman.




haa..laen-laen fakta korang leh baca lam Breaking Dawn or tunggu jek movie die nanti.hehehe

 sekarang aku ngah cari buku baru untuk hilangkan boring. ari tu terbaca Twenties Girls by Sophie Kinsella kat bilik Ana. terasa cam best plak. rase cam nak gie beli sdirik. nak wat collection. sape Sophie Kinsella? diala penulis untuk Confession of a shopaholic yang da difilemkan tu.hehe. erm, lau ade sape-sape bermurah nak belikan untuk aku pon boleh gak.ngeeee



okeaa.. daaa :)


http://www.emocutez.com


12 comments:

Ana Farhana said...

tibe nama ana adew..x sia2 singgah..ahahahah..

nk pakwe vampire ke ahli sihir??
klu ana msty r vampire..shexshie + howt ok...kikiki^^

maCy said...

macy suka quote ats tu. tp ati macy xmo digest. apekah?

bunga said...

harry potter setakat 2 jer bunga tengok..cz bila tengok yg ketiga cam dah bowing..heee..

Ain Atika Zailani said...

wahh cool gila beb..

aLya said...

@ Ana farhana : taw takpe..haha
alya pon nak vampire gak..hikhik
hot!! hahaha

aLya said...

@ maCy : kenapekah?hehe
belum tiba mase kot..hikhik

aLya said...

@ bunga : alya bace n tengok harry potter..memg ske cite mngarut nie..hahaha

aLya said...

@ Ain Atika Zailani : nantikan kemunculan die..hehe

echah mashuri said...

errr..echah pemalas nk mmbacaa.hehehe...


rinduuu nk dtg sinilah!heeee.

aLya said...

@ echah mashuri : tape2..lepas nie tengok movie jek teros..hikhik

nnt leh la datang slalu :)

sissyira said...

salam pagi jumaat =)


tak tahu kisah ni,,tahu ni lepas baca kat sini =)

aLya said...

@ sissyira : salam sis..

lepas nie boleh la sis bace..hehe