Saturday, February 12, 2011

perlu ke sesi kaunseling?

http://www.emocutez.com


jam menunjukkan pukul 3.45 pagi. fikiran aku kosong sebenarnya. tak tahu apa nak fikir. nak tido macam tak ngantuk lagi. mungkin sebab petang tadi aku da lena sepanjang petang menggantikan tido yang semalam agak terganggu. paginya plak ke kelas tepat jam 8 pagi. realiti kehidupan seorang pelajar. terpaksa la terima hakikat yang kehidupan ini perlu diabadikan pada pencarian ilmuNYA. kan?hehe


2 hari meninggalkan belog tanpa pesan mahupun berita, terasa agak pelik. aku je la yang rasa. orang lean tak rasa pon ketidakwujudan aku pada alam maya ini. :)
bukan berjauh hati tapi seyes bizi. bizi menjalankan misi sebagai seorang pelajar. tanggungjawab itu lebih penting bukan?. jadi, terpaksala mendahulukan apa yang sepatutnya. nak tinggal sekerat pesan pon macam tak sempat. yang tu plak bukan sebab kekangan waktu tapi mungkin kekecamukan emosi. agak tak stabil. kenapa? entah lah....

banyak benda yang terjadi kebelakangan nie. tapi kebanyakannya berkaitan ngan dalaman aku sendiri. kata Aena, aku perlukan khidmat nasihat kaunselor. "something wrong with ur psychology".  .errr,,jangan risau, aku tak sampai ketahap gila lagi tapi memang hakikat la. aku perlukan khidmat nasihat seorang pakar. minggu depan mungkin aku akan jejakkan kaki ke pusat kaunseling. *nebes seyh.haha*


baru je tadi, aku ade lepak ngan budak kelas aku till 3am. die nie selalu gak ada ngan aku bila aku boring + gile. aku cerita kat dia ape yang Aena cadangkan n He also told me that will be the best way for me to get some advise from counseling session. yelah, die pon Majlis tertinggi untuk salah satu kelab under pusat kaunseling. memang la die suruh aku ke sana. hehehe


seyes, sepanjang malam nie memang aku duk pikir hal nie n aku da decide untuk gie jumpa counselor. ermmm, nape aku decide nak ke sana ???



 

- aku rasa da sampai masanya aku rendahkan ego aku dan terima hakikat yang aku sebenarnya bermasalah dalam uruskan emosi aku sendiri.
- banyak sangat masalah yang aku hadapi kebelakangan nie yang kebanyakannya ganggu emosi aku n banyak wat aku berubah
- aku rasa yang diri aku da berubah dan perubahan tu bukan kepada kebaikan tapi more to pasif. i'm not da happy go lucky person who i used to be n dats SUCKS.
- satu incident baru-baru nie wat aku realize yang sebenarnya aku tak move on tapi aku juz wat banyak benda untuk prove kat outsiders yang aku sebenarnya da move on dan aku nak prove kat someone yang aku da get over him.
- aku rasa aku da cukup matang to do something to my own life n dats for myself. not just doing anything to prove to anyone that i'm okea because the real thing is, i'm suck at everything.


so...insyaALLAH. next week, kalau ade kesempatan aku akan ke Pusat Kaunseling UTM buat pertama kalinya sepanjang hampir 3 tahun bergelar pelajar kat UTM nie..hehe

haa..satu lagi, sape2 yang kenal aku n tahu sket2 hal hidup aku, PLEASE dun feel sorry for myself n what i've been through because i dun feel sorry for myself. i believe what HE promise us. one day, HE will give me something better n something what i need the most not the thing that i want. lepas seme yang jadi dalam hidup aku, aku percaya kita tak perlu bersedih dengan satu nikmat yang ditarik kerana akan digantikan sesuatu yang lebih bermakna kelak. insyaALLAH, 


*rindu aku tak??? saje aku tempek gambar nie untuk sapa-sapa yang rindu aku.hahaha..tekdela, senanye nak gitaw aku baru beli shawl baru untuk dinner malam nanti. gambar pon saje diblurkan..ngeeee


k la..sebelum pape kan..aku nak tanye korang gak.. korang rase, jumpe caunselor nie jalan terbaek ke tak? or juz keep everything to myself and handle it alone???



http://www.emocutez.com

6 comments:

echah mashuri said...

dlu pnh g kauseling. n berkesan.cubelah.mna tau nnti rse lbih baik lps sesi tuh:)

aLya said...

@ echah mashuri : ye ke? ish..makin bertambah semnangat nak gie sana..hehe

Ana Farhana said...

alya syg..^_^
ana rse okay gk klu alya g jmpe kaunselor tue...
yelah klu kat cni, alya dpt khidmat nasehat drpd ktorg2 gk, kwn2 alya y same bdk n inexperience..
klu kaunselor tue laen la skit kan..die lebey berpegalaman n org dewasa..he/she may think outside of box..(ape la y ana bebel nie..huhu)
pape pn! usaha kaunselor nie sertakan ngn doa..Allah lg berkuasa n lebih mengetahui hal alya..^_^

aLya said...

@ ana sayang : insyaALLAH..everything will be fine dear.. dun worry,,hehe :)

chenta hearty said...

pergi kaunseling 2 memang bagus..
tapi alya pun kena yakin dgn diri sendiri..
gud luck yer..=)

aLya said...

@ chenta hearty : insyaALLAH..2 la yg alya ngah usehekan..kekuatan diri sdiri 2k hadapi seme bnd :)