Monday, January 31, 2011

tempat Li yang best ade tak?

http://www.emocutez.com

sekarang kan..aku kan.. da tahun 3 kan..jadi kan..kene kan.. cari kan..tempat kan..untuk kan.. ber LI la kan..hahaha *hahaha, ada paham???
senanye aku takde modal nak wat intro. perlu ke intro? mesti la perlu sebagai pembuka bicara pemanis rasa..ngeh..ngeh..ngeh. oh ya.. LI tu adalah Latihan Industri. mesti kamu semua tahu kan? hehe

UTM puye sistem untuk Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM), LI perlu dibuat pada cuti semester sebelum masuk tahun 4. tu syarat nak grad la. tapi ade gak yang extend semester and buat LI masa semester akhir. maksud aku masa extend sebab tak cukup jam kredit. Untuk Course aku pulak, Mechanical Engineering (Industri), syarat nak LI, kami kene Lulus 6 subjek iaitu, Soli II, Fluid II, thermodynamics II, Mechanics of  Vibration, Productivity & Quality Engineering and Work Design. tu fakulti punye cite.

senanye, sesi mencari kilang untuk LI nie da lama start. since aku habes final semester lepas tapi aku tak sempat nak updet seme benda sebab aku ngah bizi ngan GOP Beijing. balik dari Beijing plak sambung ke Melaka, holiday ngan family. masuk je minngu pertama lecture, seme duk bercite sal LI. ada yang da dapat tempat. aku plak baru jek nak pos resume n segala bagai surat untuk pengesahan LI.

sekarang pulak aku still ada masalah untuk pilih tempat. yang pasti aku akan LI kat Terengganu. sama ada kat Kemaman, Dungun atau Kuala Terengganu

*Kemaman*
2 jam dari rumah. sah-sah akan duk kat umah sewa. umah sewa da setel sebab kawan abang aku a.k.a student mama ada kat sana. umah die pon kosong time aku LI nanti. die pon ajak duk umah die jek. tapi kereta pulak masalahnya. abah tak akan bagi bawak kembara which is da only car yang aku boleh drive kat umah nie. kete tu da lama, so abah takot kete tue wat hal. kete abang plak, waja. besar dan manual. aku tak pandai bawak manual *sile gelakkan aku..muahahaha. abang pon tak keje agie, boleh je nak amek kete die. kete mama, lau aku menangis air mata darah pon belum tentu mama bagi aku kebenaran nak sentuh kete tu.hahahaha

*Dungun*
45minit dari umah. boleh duk umah tapi tadi aku tepon. da PENUH..sob..sob..sob :(
sudah tiada harapan.

*Kuala Terengganu*
juga 45 minit dari umah. nie yang paling ideal setakat nie. abah curuh pergi hantar seme resume esok n abah akan follow up ngan kawan dia. terpaksa gune kabel sebab seme kawan aku yang da dapat gune kabel. ade gune pakcik. ada gune abang. ada gune kakak. aku nie da la miskin adik beradik..hahahaha. terpaksa la mintak abah yang tersayang jek.ngeeee. antara tempat yang boleh mintak Mset Shipbuilding Sdn Bhd, Kay Marine Sdn Bhd, Delphi Packard Sdn Bhd and Jabatan Kerja Raya Kuala Terengganu

kalau dapat kat kuala terengganu, aku akan duk umah. kete akan deal kemudian. sama ada abah akan gune kete abang n aku akan gune kembara sebab abang aku pon duk umah jek. still menganggur. tek keje lagi. atau abah akan beli kete laen

kete punye cite plak.. abah cakap beli viva sudah. aku duk pujuk abah untuk beli Myvi tapi abah cakap daripada beli Myvi baek beli Wira aeroback yang secondhand. lagi murah. cuma susah nak cari yang auto je la. abah tambah lagi, dari beli secondhand baek beli Viva baru.hahaha
nampak tak permainan abah? 
maknanya,,, kalau belik kete baru sekalipon, abah akan beli Viva. so, tak payah nak berangan nak kete laen ye alya :)

dalam semangat bercerita sal kete, abah ciap curuh aku buat perjanjian lagi. kalau da ade kete nanti, kete tu just untuk LI. tak boleh bawak ke UTM bila tahun 4 nanti. kat UTM sila pakai motor yang abah beli dulu. motor tu pon tak sampai 2 tahun lagi.ngeeee

esok. aku nak ke Kuala Terengganu nak hantar resume sebab kawan-kawan aku cakap hantar by hand lagi senang dapat tempat daripada pos. doakan aku yek kawan-kawan. erm, jap..jap..kalau la korang kat tempat aku. mane korang pilih. duk umah atau duk umah sewa?

Still pikir nak LI kat mane senanye...

k la..suda mahu tidur..daaa :)

http://www.emocutez.com

6 comments:

mie said...

yang mana pun xpe..
xnak cuba luar terengganu ke?

bunga said...

good luck cyg..

doa banyak2 tau..

aLya said...

@ mie : luar tengganu nnt susah nak cari umah sewa la mie..hehe

:)

aLya said...

@ bunga : thanx dear :)

insyaALLAH :)

Solihin Zubir said...

kalau LI, buat kat luar ganu la besh..
yela.. asik nak yg dekat rumah je..
cuba la kat luar plak.. byk skit pengalaman.. heheh...

aLya said...

@ Solihin Zubir : terasa nak kat luar tapi takot..hehe
banyak bende nak kene pikir.lgipon elaun xde mase tu..huhu
pama sepenuhnya. so rasa nak duk umah je..hehehe