Friday, January 07, 2011

Global Outreach Programme, Beijing. PART 1

http://www.emocutez.com


ALHAMDULILLAH. akhirnya ada gak kesempatan nak mencatat seme detik-detik bahagia bersama diorang sepanjang Global Outreach Programme, China baru-baru nie. almaklumla, minggu nie aku bizi sangat. banyak keje yang nak kene setel cam surat untuk industrial training, pendaftaran subjek n susun jadual. almost everything da setel cume fail GOP belum agie dikemaskini.huhuhu

erm, korang da ready belom nak dengar setori aku nie? hehe
aku ngah takde keje ni, so aku nak taip entri panjang-panjang.

disebabkan aku ke China 7 hari, so aku nak wat entri jadi 7parts. an entry per day. boleh tak??? hahaha
since, this is my blog so that will be my rules. aku nak tempek gambar banyak-banyak ngan video sekali.

Global Outreach Programme ni sebenarnya adalah salah satu program yang dianjurkan oleh Universiti Teknologi Malaysia (UTM). pihak universiti akan bagi RM1k setiap pelajar untuk program nie. program ni diajurkan untuk membuka minda pelajar ke taraf lebih global . so, hari tu Industrial Engineering Club (IEC) buat satu kertas kerja ke beijing, China. alhamdulillah, kertas kerja IEC diluluskan walaupun da agak lambat. kami 11orang, seorang penasihat, his wife n 2 kids.

perjalanan bermula on 12the december 2010. kami bertolak dari UTM ngan bas UTM at 9.30pm skali ngan student mekanikal aeronautik yang akan ke India. arrived at LCCT around 3am. so, lepak je la kat sane. kami depart from LCCT to Tianjin by Air Asia on 13th december  at 8.30am.


video terlebeh masa kat LCCT


muke excited mase boarding

part of the group

head of delegation, En Jafri with his family 

mase boarding past kami da diingatkan jangan letak any liquid, aerosol n ape lagi ntah. aku plak bagos jek remind kawan-kawan yang lain. bile time aku kene check tibe-tibe die suruh aku bukak beg galas aku. godak punye godak upernye aku punye lotion yang botol tekan tu, deodorant spray ngan ubat gigi lam beg galas. semua benda tu mane lepas nak naek aeroplane. pakcik yang jage kaunter tu ngan bahagianya cakap
"lau aku nak gak barang tu kene check in balik la."
mane la nak sempat. nak geledah luggage bagai. ilang mood jap.grrrrrr

kami ke Tianjin untuk ke University Tianjin keesokannya. Tianjin ni salah satu bandar besar di China. flight arrived at Tianjin airport around 2.30pm. amek barang n setel segala bagai, around 3pm baru la Mr Sunny a.k.a wakil daripada Mr Musa Li ( kawan En. Jafri yg uruskan package yang kami dapat ). on that time, seorang wakil yang jugak lecturer daripada Industrial Engineering department daripada Tianjin University also there greeting us to China. mase nak keluar dari airport, Mr Sunny da curuh kami pakai winter coat. akupon ngan gembiranya pakai winter coat tapi tak pakai glove sebab cam tak perlu je.hahaha. kuar je dari pintu airport, seme muke da gelabah. seyes sejuk. mase tu temperature -3 degree celcius. jalan nak ke van around 200m pon rase cam lame sangat sebab sejuk.ngeee

then, kami terus gerak ke hotel. check in. hotel yang kiteorang stay at Ibis Hotel. setiap bilik 2 orang. aku stay ngan kak saffura, my senior. hotel nie bez gak la. internet pon ade kabel lam bilik. kat lobi hotel pon disediakan 2 komputer untuk kemudahan orang yang stay kat hotel tu. percuma jek tapi yang masalahnya macam tak ade function je kami nak gune. yela, China banned banyak social network. antaranya facebook, youtube dan blog. aku dimaklumkan yang China ada social network sendiri. lau tak silap aku name die renren.com..ngeeee
sampai je terus amek gambar...

bilik kami kat Ibis hotel
check in je kat hotel, aku terus mandi n bersiap untuk keluar dinner. mula-mula kami ke satu restoran n restoran nie agak eksklusif tapi terpaksa keluar balik sebab menu yang disediakan tak cukup ke ape ntah. then ronda-ronda find another restaurant. semasa kat Tianjin, restaurant jadi problem gak la sebab Tianjin tak ade lam package yang kami pergi. thats why la Mr Musa Li hantarkan Mr Sunny untuk jagekan kami sepanjang kat Tianjin.
first restaurant :)
muka bahagia. udah kenyang la katakan :)
ditengah - tengah bandar Tianjin
selesai dinner kami terus balik ke hotel. masuk je hotel kami miting kat lobi hotel untuk program esok hari. after briefing the agenda for the next day, kami pon keluar jalan-jalan sekitar hotel. yang keluar, student je la. En jafri ngan family tak join kami. mase keluar jalan-jalan nie, Mr Sunny temankan kami, for safety katanya :)


masa kami jalan-jalan sekitar hotel kami, kami terserempak ngan sekumpulan penduduk tempatan sedang bersenam. Mr Sunny bagitaw kami yang senaman tu aerobik yang biasa diorang wat mase winter untuk warm the body. sape-sape nak join pon boleh. kami tengok je la. ala poco-poco pon ade gak. aku duk tepi je la tengok.hehe

jalan lagi, kami jumpa ngan sepasang suami isteri (kot) sedang menjual tanglung. *lau tak silap aku la. harga tanglung tu 10yuan = rm5. so, syuk beli satu n mintak uncle tu demo untuk kami. bile da terbang, semua sorak macam tengok pertunjukkan sarkas. sebab seme cam hepi gile tengok tanglung tu terbang, Mr Sunny belikan lagi satu tanglung untuk kami. baek die kan? hehehe





video tanglung dipasang dan terbang

Lepas je tanglung tu terbang, kami snap pictures banyak-banyak dulu. antara view yang menarik perhatian kami, China wheel *aku yang bagi nama ganti paris wheel.hahaha
aku tak berapa sure ape name wheel nie.hehehe


penat tour sekitar Ibis Hotel, kami terus balik ke hotel. penat. rehat & tido.
okea..itu aje untuk permulaan. sambungannya akan datang.. nantikan apa yang dibincangkan bersama student di Tianjin University and apa maklumat yang kami dapat dari sana..
tunggu ye..*bajet ramai nak tunggu jek.hahahaha

interesting fact for the first day :
- China banned almost all world social network and built their own social network within the country.
- the temperature when we arrived at Tianjin Airport was -3 degree Celsius.
- the traffic in the town very different from our country, jammed and almost every 10 seconds you will hear the hon..pon..pon..the way they drive very dangerous. you should learn how they drive..ngeeee
- there is almost NO motorcycle in the town. normally, car or bicycle.
- the car was very dirty and they prefer to let their car be like that rather than go to car wash because the cost is 10yuan per car which is RM5. the price is so expensive for them.

daaa :)

http://www.emocutez.com

10 comments:

Azmi said...

aduh2..
bestnya dpt g negara org...

MiSzy DiaN said...

wahhhh..
dia pergi china laa..hehehe

maCy said...

sangat best..huu

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

wahh, bestnyaa. so cool kn d beijing!! nak pegii jugakk.. the next tripp boleh ikut kak alya sma;)

kita p hong kong nak takk?

Heidi Shafiq said...

wow.. best giler.. :D

kak nisa said...

bestnye gi China.. baguslah ambik peluang ni, sebabnya apa yg kita belajar di U tak cukup, sebaliknya perlukan pendedahan tentang dunia luar jugak secara praktikal yang bukan bersandarkan pada teori saja..good luck ya!

yunie said...

ohoi... mke hodoh aku trpmpang d c2 nmpknye.. hahaha

aLya said...

@ Azmi : one in a life time experience :)

@ MiSzy DiaN : hehe :)

@ maCy : best sangat..hikhik :)

@ FIFIEY LYCHEE MARATION :jom2..next trip k.alya pergi lawat fifiey dulu kat Indonesia..boleh tak?

aLya said...

@ Heidi Shafiq : :)

@ kak nisa :insyaALLAH..hope peluang yg berjaya kutip kat sana mampu lead a better life in the future :)

@ yunie : muke hodoh???hahaha
xpe la..gg da syg la..haha

ShalleyaNna said...

saya mintak pertolongan tentang gop nie,,kami sekelas dalam perancangan untuk gop mungkin ke china atau ke australia