Sunday, January 09, 2011

Global Outreach Programme, Beijing. PART 3

http://www.emocutez.com


jom..bace agie ape yg terjadi kat beijing sepanjang kami kat sana.

hari ketiga (15.dec2010)

hari nie kami melawat universiti Tsinghua. sama gak macam lawatan sebelumnya. presentation, lawat lab n pusing-pusing sekitar kampus. mase ke universiti Tsinghua ni tak ade sesi discussion. so, tak ade la penat sangat otak nak kene perah untuk tanye soalan or pape.ngeeee

then , lepas lunch kami ke summer palace. disebabkan musim sejuk, tumbuhan pon tak tinggal ranting jek. bak kata daud da jadi cam taman ranting pulak. kami juz pusing part of the garden sebab lau nak pusing keseluruhan tempat tu memang tak sempat la. luas sangat. 


dalam kawasan summer palace ni ade satu tasik n mase kami sampai tasik tu da membeku. so, dengan bahagianya kami berdiri atas tasik tu. mase ngan syok berdiri tu la tibe-tibe satu bunyi crack. mase tu memang gelabah la seme.hahaha
seb bek tak pecah sebab tasik tu tak membeku sepenuhnya lagi. yang frozen part tu maybe dalam 3 inci je kot.. 2 la still kene hati-hati.







then, kami ke water cube n bird nest. masa kat bird nest ni kami tak masuk pon juz tunggu gelap sket. pemandangan bird nest dari luar bila da pasang lampu sangat cantik. pada masa yang sama gak, water cube pon pasang lampu. tapi masa ni kami tak enjoy sangat. temperature -8 degree celsius. yang jalan pon da macam zombi. selangkah, selangkah. seyes sejuk n seme muke ketat sebab tahan sejuk.huhuhu


then, kami gie dinner n terus balik hotel. balik je malam tu, terus tido. penat seharian berjalan. :)

fourth day (16.dec.2010)
hari kami dimulakan ngan melawat Beijing Polytechnic College. kat sana pon macam same jek. presentation dari kedua-dua pihak cuma mase polytechnic nie present, die gune translator.  dia tak boleh speak english. maksud aku die punye ketua jabatan. 




dari beijing Polytechnic college kami ke Muslim Street. disebabkan musim sejuk, stall jualan kat tepi-tepi jalan pon tak ade. yang ade cuma mall n kedai-kedai biasa. so, kami juz masuk mall n cari ape yang bez.

mase dalam mall, karthik beli kueh yang kat dalam tu, so die offer la kami seme makan. 
mase seme bukak  mulut nak makan, ade sorang auntie cakap "puyau,puyau". maksudnya tak boleh,kan?. kami ingat auntie 2 cakap tak oleh makan dalam mall, so kami pon keluar n makan kat luar. 

bile makan seme wat muke ketat, TEPUNG. rupa-rupanya kueh tu kene masak before makan. maksud auntie kat dalam tu bukan tak leh makan kat dalam mall tapi kueh tu yang kene masak.ngeee.
lepas tu baru la seme paham kenapa kat dalam tadi seme pandang n gelakkan kami.hahahaha
merasa la makan epung kat beijing.hehe




malam tu kami sampai ke hotel awal gak la. so, sambung jalan-jalan kat night market kat depan hotel. kat sini ada macam-macam makanan yang dijual. halal ngan tak halal, seme ade. makanan exotic pon ade. kebetulan masa kami rakam seme kat stall tu, ade sorang guy yang makan jengking. so, kami pon rakam la sesi makan-makan tu.ngeeee



ni la video makan-makan. JOM TENGOK :)


wokeh. senanye takde banyak pon yang aku nak cite. nak tempek gambar je yang lebeh.hehehe 
lepas nie aku akan wat satu agie part pasal beijing nie. da malas nak cite panjang-panjang.tak jadi la nak wat 7 part.hehehe

daaa :)
http://www.emocutez.com

4 comments:

Ajie Mohd Tahir said...

waa!gile best!
*jeles ni.hehe
ole2?

zacky ~786~ said...

besttt gilerr .!! wahhh.. tringin nk p..

aLya said...

@ Ajie Mohd Tahir : hikhik..jangan jelez2..lau ade rezeki mst ajie smp gak :)

aLya said...

@ zacky ~786~ : boleh2..kene kumpul duit dulu.ngeee