Tuesday, May 17, 2011

the very first day intern

http://www.emocutez.com
Hai Semua.

korang rindu aku tak?haha. mesti seronok kan dapat duk umah. aku pun seronok gak tapi keseronokan tu tak kekal lama. baru je 2 hari melepak cam puteri raja da kene start intern.

semalam aku pergi tempat aku LI kat MSET Shipbuilding Corporation Sdn Bhd kat cawangan Pulau Kambing. kul 6.30am da turun dari umah takut jem ngan jauh.huhu. untuk first day, mama hantarkan. sampai sana kul 7.30am. office tak bukak lagi. so, aku duk la kat kantin ngan mama. ramai orang tengok n tanya. "praktikal ke dik?", "datang ngan mak ke dik?". haha. nak kutuk aku anak manja la tu. takpela. anak manja pon anak manja la. korang ade???  muahaha
lepas mama balik, pak cik guard suruh aku duk kat kantin dulu sebab pejabat pon tak bukak lagi. masa duduk kat kantin tu, sempat gak la aku bersembang ngan sorang budak UPM. dia pon praktikal n baru je lapor diri hari ahad. dia amek cos HR. banyak gak la benda dia cite pasal tempat tu. antara benda paling menarik perhatian aku, setiap pagi, sebelum mula kerja, satu siren akan dibunyikan kul 8am n ade satu senaman ringkas untuk semua pekerja. hehe

Masa aku pergi lapor diri, ada 2 orang lagi dak fakulti aku (adham ngan Farid) ngan sorang dak UMP. seme amek mekanikal. pagi tu, ramai staff takde sebab sehari sebelumnya ada sorang staf meninggal n ramai staf keluar menziarah family arwah. so, en.usop (penyelia budak LI) suruh kiteorang balik dulu. hari rabu baru dia akan bagi penerangan n bahagikan tempat untuk kiteorg. MSET yang kiteorg pergi tu main tempat. semua still tak tahu mane kiteorang kene hantar, antara stay kat Pulau kambing, ke Duyong atau Gong Badak.huhu

first day intern memang superb la. masuk lapor diri kul 8am. kul 9.30am da bleh balik da tapi aku bernasib malang sebab takde orang nak datang amek.huhu.call abang, dia da masuk keje. call mama, mama da sampai skul. so, aku pun jalan kaki ke stesen bas. da la pakai baju kurung, orang tengok je. mana taknye. awal pagi, jalan sorang-sorang n pakai baju kurung. jalan nak ke stesen bas around 20minit. then pi melantak dulu kat mc'D baru balik naik bas.



balik umah ngan bas memg bes. haha. da lama kot tak naik bas lompat-lompat nie. balik umah kene bebel gak la sket ngan abah sebab jalan kaki dari MSET ke stesen bas sebab mulanya mama suruh naik teksi. so, esok aku da dapat kete. drive sendiri. haha. nampak tak game aku? yelah, sebelum ni abah cakap abah akan bagi kete kalau terdesak je tapi abah ade cakap " adik kan hebat blakon wat-wat terdesak. nanti abah bagi la kete"haha.  okea, fine,,aku memang anak yang jahat sket. saje jalan kaki nak balik tagih simpati ngan abah..huhu .

okea la. makin banyak aku taip makin banyak plak skill lakonan hebat aku keluar.haha. aku da nak tido. mama da bising da takot esok tak bangun.huhu. doakan esok baik-baik je ye. drive 50minit  di pagi hari.hope esok tak banyak keje berat.hihi

oh ya!!! even da lambat, aku still nak ucapkan SELAMAT HARI GURU untuk semua guru-guru yang mengajar secara langsung atau tak langsung. terima kasih untuk semua insan yang berkongsi ilmu dengan insan lain.  jasamu tetap ku kenang. terima kasih untuk semua cikgu, SK Gong Balai, SMKA Kuala Abang, SBPI Batu Rakit, SMKA Durian Guling, Matrik kedah &  UTM, Skudai...


http://www.emocutez.com

19 comments:

mie said...

fuh!!
sbpi batu rakit?
sebelah instep ye...
heheheheheee

HonEyBuNNy said...

selamat hari guru mama Alya..

wah2 alya...semoga apa yang di rancang berjalan dengan lancar k...

xsabar neh nak tgk..hehe

bunga said...

hahaha..padai gak ambil simpati..haha..

selamat hari guru..

aLya maNip said...

@ mie : yup2..lau smyg jumaat share satu msjid je..share satu pagar lak tu.hihihi

aLya maNip said...

@ HonEyBuNNy : mekaseh2..
insyaALLAH..
thanx dear :)

aLya maNip said...

@ bunga : anak abah..abah memg paham..haha

maCy said...

dpt kete kasi macy la alya :p

BuDaK PeGheLiH said...

wah.. jom kawin jgk :) hehehe..

selamat ber LI..

saya pn bakal jadi org Tganu kot :p InsyaAllah..

NazrEn said...

wuaaa da start intern....Kak setOri taw nanti mcm mana time buat intern..mesti best....

aLya maNip said...

@ maCy : alya dapat pon pinjam smntara ngan abah..haha..cmne nak bg maCy..hihi

aLya maNip said...

@ BuDaK PeGheLiH : jom2..hehe

mekaseh dear..nnt nk datang tengganu n jd org tganu jngan lupa jmput alya taw..hehe

aLya maNip said...

@ NazrEn : insyaALLAH..lau smpat akak cite..hehe
stakat 2 hari ni memang sngat bnyak da blaja..hehe

HonEyBuNNy said...

alya....

bila lagi neh..xsabar nak tgk hari bahagia alya...hehe..

alya...: ila da ok dah..alhamdulillah....adik kanda pun da minta maaf dekat ila....insya allah semuanya da ok...happy sgt..;-)

HonEyBuNNy said...

alya....

ok add ila eh...search Ila Queila...

leh cita pnjg lagi kan..heheh

Solihin Zubir said...

haha.. bleh dpt award ni..
berlakon wat muka seposen.. ;-p

aLya maNip said...

@ Solihin Zubir : isshh..jngan cmtu..xdapat cari mkan plakon malaysia nnt lau alya blakon wat muke sposen..haha

arabella said...

hi,nice blog la:)
i'm new in blogger...
be a my follower k...
keep in touch ;p

ayim said...

may i know,how u apply for the internship at mset?
what course u r taking at utm?
thanks :)

aLya maNip said...

@ ayim : i juz submit the resume by hand. em taking mechanical engineering.. no probs..
if u have anything 2 ask, juz pm me at fb ya :-)