Saturday, May 21, 2011

minggu pertama intern :-)

http://www.emocutez.com

Hai semua

minggu ni sangat-sangat malas nak apdet belog. errk, bleh ke mula-mula entri da cakap camtu?hehe
seyesla, aku tak sangka intern penat camni. ni baru seminggu. aku tak taw la camne nak menghadapi 10 minggu akan datang. jom aku setory mory kat korang about my first week intern at MSET.

ni "boya". aku tak taw nak eja camne tapi ni kapal sedut mintak kepunyaan Petronas. hantar kat MSET untuk service.
  • minggu pertama intern, aku juz pergi 3 hari tapi sangat banyak benda yang aku da belajar. hari pertama, mama hantar. then, drive sendiri dari umah aroun 1 jam. kul 6.30 pagi da keluar dari umah.sob..sob..:(. papepon,  hope 10 minggu akan datang dapatla aku penuhkan ilmu didada.hihi.
  • aku duk under Quality Control (QC) & Quality Assurance (QA) department, supervised by En Zamri. the head of the department at Pulau Kambing punya branch. kat situ juz ade 2 orang. En Zamri ngan Pian. mula-mula masuk da kene interview ngan En Zamri pasal subjek yang aku amek kat UTM cam six sigma, taguchi Method, SPC, ISO n seme benda yg berkait ngan QC n QA la. En Zamri siap nak tengok buku yang aku study. tapi disebabkan aku ni junior yang ikot nasihat senior. aku tak bawak balik satu pun buku rujukan.huhu
  • hari pertama yang official aku kat MSET adalah hari rabu. masuk je ofis terus dapat satu fail tebal tentang MSET. belum lagi khatam fail tu, En Zamri bagi lagi satu salinan perjanjian projek pembinaan kapal. aku kene photostat design kapal tu n buat analisis tentang setiap inci kapal n nama-nama specific setiap inci kapal. bak kata En zamri "tak kenal maka tak cinta". En zamri bagi masa satu minggu. minggu depan dia akan hantar aku ke Pulau duyung untuk wat "tutorial" ngan sorang designer kapal MSET. blaja seme pasal kapal, baru leh wat inspection kapal, which is my job.

  • Hari khamis ari tu, En Zamri bawak aku pergi lawat branch MSET kat Pulau Duyung. jumpa ngan QC kat sana, En Sayed ngan Azrul n En Zamri janji akan bawak jumpa sorang lagi QC kat branch Gong Badak bila ada masa. Azrul "diarahkan" untuk bawak aku lawat site. tengok kapal yang tengah buat. dapat gak la aku panjat kapal tu.hehe

  • hari pertama drive, aku lupa nak tutup lampu depan kereta dari kul 7.30 pagi till 9 pagi. almaklumla, kul 6.30 da kuar rumah. memang gelap lagi. bila sampai da cerah. memang aku lupa la lampu depan pasang. bila nak start masa balik kul 5 petang tu da tak hidup.uwaaa. nasib baik pakcik kat MSET tu seme baik-baik. diorang la tolong tengokkan kereta aku n guna jumper untuk hidupkan kereta aku.hihi. pengalaman..pengalaman.  

setakat ni, semua benda sangat-sangat best. akak-akak n abang-abang kat MSET seme best. diorang banyak tolong aku. ilmu pon tak kedekut.hihi.

http://www.emocutez.com

12 comments:

HonEyBuNNy said...

alya....

lain kali jangan lupa tutup lampu kereta tau..hehe...ila pun selalu macam tu dulu...sampai xidop enjin kereta...bahaya tol kan..heheh...

alhamdulillah...semoga berbahagia sokmo...semoga Mr Fitz sihat seperti selalu...

aLya maNip said...

haha..taw takpe..bukn sngaja la syg..lupe..hihi

insyaALLAH..hope takde pape la.. :)

miszlullaby said...

Huhuhu..lepas ni tutup lampu keter betul2..Oh ye. P.kambing tu ape?

aLya maNip said...

@ miszlullaby : lepas ni memg alya hati2 la..hihi
P.kambing tu pulau kambing. nama tempat kat tengganu nie..hihi

echah mashuri said...

uhuh...gaduh2 manje xpe sis.jgn gaduh2 perang.jenuh mr fitz nak naik flight blik malaysia;p

Qaseh dalia adelia said...

hihi seb bek de org tolong idupkan balik... takpun bawak je lampu suluh bajet leh guna time tak hidup hihh

aLya maNip said...

@ echah mashuri : haha..takde nye..gaduh2 mnja je..msg brani la gaduh. bila on call okea la..hihihi

aLya maNip said...

@ Qaseh dalia adelia : haha..lau nk bwak..kene bwak spotlight besa la qaseh..hihi

wahida said...

alhamdulillah...hubungan korang direstui...semoga semuanya dipermudahkan...

dan semoga mr. fitz jugak sembuh seperti sediakala...jgn skip mkn ubat!!

aLya maNip said...

@ wahida : alhamdulillah..mekaseh sys..:)

mintak2 la cmtu..hehe

cik lyna kaman said...

wah wah , bestnyaa dia . hubungan direstui ibu bapa :D

aLya maNip said...

@ cik lyna kaman : hihi.. :)