Saturday, May 07, 2011

kerenah anak ke-2

http://www.emocutez.com

Hai semua

gambar takde motif..hahahaha
agak bosan senanye. so aku nak buat ulasan sket tentang satu note yang aku jumpa kat facebook tentang kerenah n karakter anak ke-2. aku la tu.hahaha. *ceiiit, perasan!!!


ANAK MANJA IBU
sebab apa2 pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. apa sikit ibu!!
* yang ni mungkin a BIG NO for me sebab abang aku yang diutamakan mama.haha tak caye? tanye semua yang kenal family aku. kazen, sedara-mara, semua tahu fakta tu. abang anak mama. adik anak abah*

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia ajer yg betul..dlm ramai2 adik beradik dia ajer yg KETEGANG. kemahuan dia kuat. kalau buat sesuatu sungguh2. kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan..
*yang ni sangat-sangat betul. semua yang kenal aku cakap aku degil tapi aku tak nampak lagi kat mana degilnya aku.lalalala. kalau kat umah memang jelas dan nyata la kedegilan aku. bila aku cakap nak gi mana-mana, takde orang boleh cakap NO ngan keputusan aku except abah. abah je tahu pujuk aku batalkan niat aku. maafkan anakmu ini mama,abah. huhu*

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia.
*erkk??? tak ke?? aku rasa aku slalu je jadi mangsa untuk confortkan kawan-kawan.lalala.. lau pakwe tak tahu la plak. nanti aku tanye pakwe aku tapi masalahnya aku ade pakwe ke?muahaha*

BERCINTA
Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban …
*no komen la. ala-ala siti nurhaliza komen masa before kawen ngan Datuk K.hahaha*

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam2 hitamlah kalau putih. putihlah. degil tak boleh toleransi
*again, kedegilan dibicarakan.haha. da memang camtu. nak wat camne kan. tapi satu la yang aku rasa aku susah nak janji pape n once i promise upon something, i'll keep it. once i said i love u, i mean it..:)*

HATI
No 2 ni juga nampak ajer keras…tp hati dia lembut juga….SATU lagi peel dia…dia tak boleh ditegur….kalau kita tegur dia mesti tarik muka
*tarik muka kat umah je. siap tutup pintu kuat-kuat lagi lau majuk. then abah datang pujuk. muahaha. sungguh teruk perangai aku kat umah kan? ngan kawan-kawan aku jarang buat tapi aku sangat-sangat tak pandai nak sembunyikan apa aku rasa. kalau aku tak selesa ngan kehadiran someone, u can see it on my face.huhu*

BERDIKARI
very independent..mmg betul..tp kalau terlebih indepent pun payah…..TAPI mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik2 kena control kena report kat diorang ) 
*betul. mama ngan abah kurang risau bila aku "dicampakkan" keluar Tganu tapi abang tak pernah keluar Tganu. camne dia boleh dapat UMT pun aku tak tahu. abah cakap berkat doa mama.haha. mama tak leh berpisah ngan abang. 
nak tahu cara aku "care" pasal abang aku? cuba tanya dia betapa serabutnya dia ada adik cam aku.haha. semua kawan, awek, skandal dia la aku kenal. sampai kawan umah sewa dia pon aku kenal sorang-sorang. siap ngan cos apa n asal mana lagi. kalau abang tak angkat phone or reply text kawan2 dia, diorang akan text aku tanye "alya, azim mane? tido ke? ce gi gerok ye jap" hohoho*
i DO love him :)

ARAHAN
anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja ngan org…ramai anak no 2 ni keje sendiri
* yang ni aku tak cuba lagi tapi setakat ni aku sentiasa menurut perintah ketua lagi la..pemalas sket tu besela kan. lawan cakap tak pernah lagi. hehe :)*

PEMAAF & CARING
tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring TAPI awas jgn bg diorg marah. kalau depa marah faham sajer lah
*sangat pemaaf aku ni.hahaha. tapi satu benda buruk la, EASY to forgive HARD to forget. sooooo sorry. dat sooo me. once u mess up with, i won't forget it.* 

PAKAIAN
Nak ajer up to date…semua nak kemas....
*bab up to date tu tak kot. aku pakai je seme benda tapi aku pentingkan kekemasan la. pernah kawan aku tegur aku yang aku pergi kelas selekeh bila aku pakai t-shirt, jeans n selipar ape ntah. aku tanya la, slame ni aku camne. dia cakap aku besenye tak selekeh camni. haha. ok what aku pakai jeans ngan t-shirt kan? takkan aku nak pakai wedges ngan shawl bagai nak pi kelas.haha. i'm not a fashionista la babe.muahaha. makin lama kat UTM ni makin terserlah keselekehan aku.hahaha. nasib la. banyak benda lagi nak kene fikir. *


haaa...panjang lebar ulasan aku kan. bagi aku tak semua anak ke-2 tu punya ciri kat atas tu kan? tak caye? sila perhatikan anak ke-2 sekeliling anda. diorang punya seme ciri-ciri kat atas ke?hehe. mesti tak kan. nak jugak aku menang. da memang dasar keras kepala + degil. nak wat camne kan..hihi

okea la. aku nak pergi sambung study lagi sket. lepas subuh nanti nak take a nap. then, prepare for the battle this evening. doakan saya ye kawan-kawan.


http://www.emocutez.com

4 comments:

HonEyBuNNy said...

anak ke dua anka manja ibu...;_) menang betul pun...tgk adik ila rapat ja dengan mama..hehe...

good luck paper jap lagi dear...;-)

ha?keputusan apa tu?nak bertunang eh?hehe

aLya maNip said...

@ HonEyBuNNy : alya tak..huhu..alya ank abah..hihi

thanx my dear..

ish..bukan2..ni pasal study la syg..hehe

Solihin Zubir said...

tak pndai pujuk? haha.. samala kita.. ;-p

aLya maNip said...

@ Solihin Zubir : haha..lepas ni kene cari partner yg pndai pjuk la..hehe