Sunday, December 05, 2010

badan berbau. apa pandangan korang??

http://www.emocutez.com
ini adalah entri REPUBLISH yang da di-edit.ngeeee


dats S*** ok!!!
BODY ODOUR ni masalah yang selalu sangat dihadapi oleh kaum wanita tapi tak terkecuali bagi kaum lelaki. tetibe aku rase terpanggil nak menulis entri berkenaan ngan masalah nie.
aku membesar di asrama. dari form1 aku da pon kene hantar kat asrama. dari first day lagi da tido hostel. kirenye, aku da merase segala bgai masalah kat asrama tu. kritikal atau tak kritikal. terlibat atau tak terlibat..erkk,ape aku duk mengarut nie? huhu..okea, berbalik pada cerita asal.


bile duk asrama, mesti ade satu prinsip "sharing is caring". tol tak? lau korang cakap tak, aku ketuk korang laju-laju.hahaha. yelah, perempuan kan hati lembut, kawan nak pinjam pape seme boleh tapi lau laki lagi la teruk. share baju tak payah basuh. selalu kot aku tengok budak laki pakai baju same. contohnye, malam nie die pakai. esok kawan die pakai, luse kawan laen lak pakai. baju same taw. bile aku tanye die cakap malas nak basuh baju. nak pakai ulang-ulang cam malu so, tukar-tukar la sesame sendiri.hahahahaa
gile pengotor. bagi aku nak pinjam takpe, tapi basuhla dulu..kan..kan..


masalah nie adalah masalah yang paling aku takot kene kat aku kat asrama sebab bile ade kawan-kawan yang ade masalah camnie datang dekat ngan aku, aku tak tahan kot. aku nie da la jenis hidung sensitip u noe.hahaha. yang paling takut ngan masalah nie, "die" lekat kat sape-sape jek. maksud aku, tak semestinye orang yang pakai smart & cantik tu takde masalah nie & tak semestinye orag selekeh tu berbau. dari jauh datang melenggang mak limah punye la ayu, sampai dekat tibe-tibe ada bau yang tak menyenangkan. betol taw, seyes aku tak tipu.


bagi aku, masalah nie berkaitan ngan maruah. benda ni sangat-sangat memalukan & aku takot sangat jadi kat aku. yela, aku pernah gak pikir, orang yang de masalah nie tak taw ke die punye badan berbau?. bile aku tanye mama, mama cakap bile da badan sendiri, mestila da immune. so, diorang tak rase pon tu busuk. betol ke macam tu? aku tak taw plak sebab aku rase bile badan kite berbau mestila kite sedar. lagi-lagi dekat hidung sendiri.


aku cakap camtu sebab ada satu insiden yang pernah aku rase mase kat matrik dulu. aku jenis tak kesah orang pinjam baju aku. asalkan bile hantar sile basuh & keadaannye still baek cam mase pinjam. bile die pulangkan die cakap die da basoh. so, aku terus je pakai. takde lak nak wat spot check kan? kawan sendiri lak tu. kebetulan mase aku pakai baju tue, kelas sampai kul 4 petang. tambah pulak ngan kepanasan + kehangatan Kedah, memang la berpeluh. then, lepas lunch aku rase ada satu bau yang duk ikot aku. seyes cam nak muntah. aku tak expect baju aku yang berbau. bile da balik kelas aku teros mandi.(bende yang aku jarang wat, sebab aku akan mandi petang bile masuk waktu maghrib).


bile lepas mandi baru la lega. bau tu hilang. cam ajaib pon ade gak. so, aku pon amek balik baju yang aku pakai ari tu & cium. pergh!!! takyah cakap la pe yang aku bau. lepas ari tu aku da tak pakai baju tu. da banyak kali basuh still tak hilang bau, maybe sebab baju tu dari jenis bukan cotton. senang berbau. bile aku cite kat mama, mama cakap aku tipu yang bau tu tak ilang. bile aku bawak balik baju tu, bagi mama cium teros mama gelak dan cakap jangan pakai da baju tu. buang je.huhuhu


sebab problem nie aku rase ade 2 sebab utame iaitu :
- makanan
- keTuruNan




satu agie , dari ape yang aku selalu tengok, kawan-kawan aku yang ade problem nie, selalunye bile lepas mandi, diorang lap badan tak betul-betul kering terus pakai baju. so, baju po jadi lembap.lau kite pikir logik pon, rambut tak kering kite ikat pon rosak + berbau, nie kan plak badan yang ade liang-liang roma yang nak kuarkan peluh. aku rase la.hehe
orang selalu gak kaitkan bau badan ngan saiz badan. bagi aku bende tu jarang timbul sebab ade kawan aku yang besar & jaga kebersihan, badan die ok jek. wangi lak tu. ade gak badan yang kecik tapi still berbau.huhu




so,kat cinie aku nak kongsi sket tips yang aku gugel tuk korang. bagi aku, nie la tips paling senang.hehehe

1. Badan bau bisa timbul dari salah satu dari dua: (a) jarang mandi dan (b) bawaan lahir. Kalau sebab pertama mudah obatnya, asal mandi teratur masalah beres. Bagaimana dengan sebab kedua? Begitu selesai mandi langsung bau lagi. Dikasi deodoran Rexona tidak mempan, malah tambah ‘pelangi’ baunya. Apabila Anda termasuk golongan ini ikuti tip mudah dan murah tapi efektif berikut:

Pertama, cari batu tawas (Aluminium Sulfate). Batu ini berwarna putih agak bening dan biasanya di kita dipakai untuk membersihkan sumur. Batu tawas ini bisa didapat dg mudah di pasar tradisional. Di India, batu tawas ini juga berfungsi sebagai pengering darah sehabis cukur brewok.

Kedua, setiap habis mandi, usapkan batu tawas tsb di ketiak Anda. Jangan lupa ketiak dalam keadaan basah. Dan tawas-nya dicuci dulu sebelum diusapkan ke ketiak. Tiga sampai lima kali usapan lembut batu tawas setiap habis mandi akan membuat badan Anda segar harum mewangi sabun sepanjang hari.

2. Daun Sirih (Piper Betle)
Daun sirih yang telah lama dikenal berkhasiat sebagai antiseptik juga diketahui mengandung zat-zat aktif yang mampu menghilangkan bau badan. Sirih dikenal ampuh menghilangkan bau badan terutama yang ditimbulkan bakteri atau jamur. Kandungan kimia minyak asiri dalam daun sirih antara lain kadinen, kavikol, sineol, eugenol, karvakol dan zat samak.
Untuk menghilangkan bau badan, salah satu cara adalah dengan merendam beberapa helai daun sirih dalam air panas. Setelah dingin, airnya diminum. Dapat pula ditambahkan gula putih secukupnya untuk menambah rasa. Cara lainnya adalah dengan menghaluskan daun sirih dengan kapur lalu dioleskan ke ketiak.
Daun Beluntas (Pluchea Indica)
Tanaman yang biasa digunakan sebagai pagar hidup ini mempunyai sifat khas berbau langu dan berasa getir. Daun dan bunganya mengandung alkali yang bertindak sebagai antiseptik. Kandungan kimianya antara lain amino (leusin, isoleusin, triptofan, treonin), lemak, kalsium, fosfor, besi, Vitamin A dan C.
Untuk menghilangkan bau badan, daun beluntas biasa dilalap mentah atau dikukus terlebih dulu. Daun beluntas yang telah direbus juga lezat disantap sebagai urap (sayuran dengan kelapa parut yang dibumbui).
Jika dibiasakan menyantap daun beluntas, bau badan akan hilang. Selain itu, bau mulut yang kurang sedap pun akan hilang. Bagi yang tidak suka, bisa dengan meminum air rebusan daunnya setiap pagi dan sore. Beluntas juga bermanfaat menurunkan suhu tubuh untuk mendinginkan tubuh sehingga banyak keringat yang keluar dan suhu tubuh menjadi turun.
Daun Kemangi (Ocimun Balisicum)
Zat aktif yang terkandung dalam daun kemangi juga berfungsi sebagai antiseptik. Untuk mendapatkan manfaatkan daun ini juga digunakan sebagai lalap mentah atau sebagai sayuran urap yang juga mentah. Daun kemangi juga mengandung zat yang dapat meningkatkan selera makan. Bagi perempuan yang sedang mengalami menstruasi, jika mengonsumsi daun kemangi kurang lebih satu genggam pagi dan sore selama masa haid akan terhindar dari bau yang tidak sedap yang sering menimpa perempuan haid.
Rimpang Temulawak (Curcuma xanthorrhiza)
Zat-zat yang terkandung di dalam temulawak adalah sapomin, flavoinoida dan minyak asiri untuk menghilangkan bau badan. Caranya ialah minum rebusan rimpang temulawak yang telah dipotong-potong halus.
Air perasan temulawak yang sudah diparut dengan tambahan sedikit madu juga dapat diminum untuk menghilangkan bau tak sedap yang keluar dari tubuh. Selain itu, parutan temulawak juga dapat dibalurkan ke seluruh badan, dan didiamkan hingga kering sebelum dibersihkan untuk mendapatkan hasil maksimal.
Bunga Kecombrang (Nicolaia speciosa)
Zat aktif yang terkandung di dalamnya yang dapat menghilangkan bau badan adalah sapomin, flavoinoida dan polifenol. Kecombrang dapat dimanfaatkan dengan memasak daun muda dan bunganya dimakan sebagai teman makan nasi. Di daerah tertentu kecombrang biasa dimasak sebagai sayur lodeh.
Jeruk Purut (Citrus bystrix)
Kulitnya mengandung minyak asiri yang berbau harum. Jeruk purut dapat digunakan untuk menghilangkan bau badan dengan cara meminum sari campuran kulit jeruk purut dengan sebatang kencur yang dihaluskan bersama-sama dengan air secukupnya.
Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia)
Air jeruk nipis dicampur dengan sedikit kapur sirih lalu digosokkan ke bagian tertentu seperti ketiak dipercaya mampu mengusir bau badan yang tidak sedap.
Jahe (Zingiber officinale)
Banyak orang India percaya bahwa jika mengonsumsi jahe bisa membuat mereka tercium manis.
Menurut Pen Chao Cing dari Kaisar Shen Nong (3000 SM), jahe segar dapat menghilangkan bau badan dan mendekatkannya kepada aura spiritual. Wedang jahe jika dikonsumsi secara teratur bisa jadi sangat membantu mengatasi masalah bau badan.
Ketimun/Mentimun (Cucumis sativus)
Satu buah ketimun muda dikupas kulitnya lalu digosokkan ke bagian badan dan berbau hingga berulang sehabis mandi.
Cengkih/Cengkeh (Eugenia aromatica)
Beberapa kuntum bunga cengkeh direndam sehingga mengembang kemudian airnya diminum. Air rebusan beberapa kuntum cengkeh dengan gula merah, dapat pula menjadi minuman segar dan menghangatkan di kala hujan.

susah nak realize jike kite ade problem macam nie. kan?
so, aku rase lau korang nak taw, korang terai la tanye kawan-kawan korang yang rapat & mintak jawapan jujur dari diorang. sebab aku sendiri as perempuan susah kot nak cakap kat kawan yang ade masalah nie. aku takot die malu dan hilang keyakinan diri.huhu
perkara paling senang dan efektif dari seme list kat atas tu, selalu la mandi dan jage kebersihan diri. dari solah rendah lagi cikgu-cikgu ajar kan?hehe

k la..
sama-sam kite fikirkan.

http://www.emocutez.com


4 comments:

miszlullaby said...

eeeiii..geli plak bile dgr psal bdn berbau kn.kt sini selalunye kwn2 india.org2 russia ni busuk gak sebab dorang xsuke mandi,tp ni bukan bau ketiak,tp bau hanyir.pening tau bile nek train.hihihi

Tatie Atikah said...

agree..huhu sye pun takot sgt de bau2 cmni,,,kot2 la xsdar kan...btw,awk kwn lg x dgn kwn awk yg pnjam bju tu??hihihihihi

aLya said...

@ miszlullaby : uish..yg 2 lg mncabar.kene hadap hari2.hehe
ML kene adiahkan diorg perfume nie.hehehe

aLya said...

@ Tatie Atikah : takot kan bende2 cmnie?huhu
ish..mst la kawan cume die xtaw la baju 2 da tamat riwayat.ngeee