Sunday, March 18, 2012

Miza datang Terengganu (Part 1)

http://www.emocutez.com 
Hai semua

sowie kawan-kawan sebab sekarang aku punya habit baru. malas nak update blog n suka gila post cerita basi.haha. since aku takde peminat tetap, takdelah aku risau sangat. :)

kisah bermula. last wiken, aku bawak miza balik rumah aku kat Marang, Terengganu. 4 hari 3 malam. kami sampai kat umah aku around 6am hari rabu. mama yang ambik tapi mama ada meeting kul 8am, so kami terpaksa plan sendiri apa yang nak buat hari first. kebetulan mak sedara, aku, cik su yang duk KL pun balik. so kami tumpang je la dia untuk pergi bandar kuala terengganu hari tu.

lepas mandi n breakfast, abang aku hantar kami jumpa cik su sebab abang aku pun kene kerja. hari pertama tu memang kene pergi gak bandar sebab nak beli tiket balik UTM plak.

kat stesen bas kuala terengganu ada banyak kedai tudung kat bahagian atas stesen tu. alang-alang da beli tiket, aku terus bawak miza beli tudung. so, inilah hasilnya..

3 dari kiri tudung aku, 2 tudung piqah

yang ni tudung ayu 4 helai n miza 2 helai
lepas layangkan RM180 borong tudung, kami pergi pasar payang. cik su tunggu kami kat sana sebab cik su ngan ayah su pun nak beli barang kat pasar payang. kat pasar payang kami juz makan-makan sebab cik su da pun siap suppin-suppin.

then gerak balik umah atuk aku. on the way balik ayah su singgah beli sate ikan 200 cucuk. sampai umah atuk pun kami makan lagi. dengan ramai sedara aku buat sesak kat umah atuk, lagi la semangat nak makan.haha. tengah-tengah sesak tu, mama, c.ngoh, cik su, aku n miza sempat lagi pergi jalan-jalan kat kebun buah salak n air tuak. korang taw air nira kan? kat terengganu panggil TUAK.hihi. beli buah salak 4kg n minum air tuak kat kebun. aku minum beberapa teguk je.huhu.:)

miza takde keje depan kebun tuak orang.hahaha
balik umah atuk sambung makan sate ikan lagi. kebetulan abang aku da balik dari kerja. dia la plak layan kanak-kanak makan sate ikan tu. aku sampai aku plak kene tolong dia bakar sate ikan tu. kadang-kadang sian gak tengok abang aku ni, keje dia layan kanak-kanak je. haha

hari pertama kat rumah aku memang makan je la kejenye.haha. malam tu balik rumah terus tido. mengantuk tak ingat apa dah. mula-mula buka gak FB tapi boleh je aku tertidur sambil lappy duk atas riba aku. punya la mengantuk.haha.

LOVENOTE : disebabkan aku rajin, aku saje je nak buat banyak-banyak part.ngeee.
http://www.emocutez.com
 

5 comments:

yad'z said...

tuak tu ape? huhu lampii~

dah lama tak makan sata

aLya maNip said...

@ yad'z : tuak tu air nira la dear

sata tu peberet alya..hihi:)

yunie said...

aku suke air tuh!!! haha.. syok gler.. hilang dahaga..

aLya maNip said...

@ yunie : seyes k?haha..aku minum 2 teguk je..hihi

Juliet_iRa~" said...

sate ikannnnnn...

rindu gile nak makan..wuuuu...

kat sini mcm dah tak ada je...waaaaaa..alya ni mengimbau memori laaa..heee