Friday, April 22, 2011

Andai LELAKI tahu...

http://www.emocutez.com
Hai Semua

tadi masa aku bukak 'home' fesbuk, tiba-tiba aku tertarik ngan satu artikel nie. mungkin da ramai yang baca dan selalu baca tapi aku rasa cam nak gak share kat sini. aku suka baca nie. menarik dan sangat-sangat betul. lagi-lagi untuk lelaki yang selalu cakap "girl is complicated" or "girl is freak creature", mungkin artikel ni leh jawab persoalan korang tentang wanita.

mungkin betul wanita ni agak complicated tapi wanita gak la penyebab sempurnanya hidup seorang lelaki, tunjang kejayaan seorang lelaki dan penghidup sebuah keluarga. macam satu pepatah yang kita selalu dengar, "disebalik kejayaan seorang lelaki pastinya ada wanita dibelakangnya" betul tak? .ha, tak kira lah wanita itu adalah IBU, ISTERI, ADIK PEREMPUAN, KAKAK atau TEMAN tapi yang penting mereka adalah wanita. hehe.

so, tak salah rasanya lelaki cuba memahami hati seorang wanita yang penting dalam hidupnya sejak mereka membuka mata melihat dunia atau yang kelak bakal menjadi suri dalam hidupnya, penjaga maruah serta hartanya dan juga pendidik kepada anak-anaknya. kan..? kan..?. tajuknya artikel tu, ANDAI LELAKI TAHU. jom sama-sama kita baca :)

*************************************

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta,
lelaki itu tidak semestinya punya segalanya
tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata,
itu bukan bermakna dia lemah,
tetapi dia sedang mencari kekuatan
untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah,
memang dia tidak mampu mengawal perasaannya
tapi percayalah, itulah maknanya
dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.

Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh.
Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang,
semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak,
dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,
tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,
itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,
tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,
bukan untuk dirinya,
tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,
bukan bermakna dia tidak sayang..
tetapi dia terlalu sayangkan anda
dan masih menganggap anda anak kecil
yang masih memerlukan sepenuh perhatian.

Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,
anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.
Naluri keibuannya sangat kuat.
Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk,
jangan kata dia mengada-ngada.
Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit
atau hadiah sedozen,
tetapi cukup dengan perhatian
yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,
itu tidak bermaksud dia tidak menyintai
tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,
bukan hanya hadir dari kata-kata
tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,
dia benar-benar maksudkannya.
Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,
jangan percaya kata-katanya
kerana dia hanya mahu menguji kamu.
Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.
Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya.

Selagi dia dengan kamu, percayalah,
walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya
tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil,
dia bukan bermaksud untuk menjadi degil
tapi dia mahu melihat
sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya.

Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.
Andai kena caranya,
jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata,
“tolong tinggalkan saya!”,
dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.
Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja.

Apabila dia kembali tenang,
percayalah dia akan mencari anda semula.
Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.
Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.
Dia terlalu emosional.
Tapi dialah yang paling menyayangi anda
dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu
dengan perbezaan yang tersendiri.
Tetapi sekiranya mereka saling memahami,
mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan.

Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.
Di sebalik air matanya,
tersimpan seribu satu kekuatan
yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.

Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah
tapi dia punya kekuatan tersendiri
yang bisa menggoncang dunia
dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda
kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja
tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda
dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.
Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu
yang terbaik untuk anak2 anda.


* entri ni hanyalah entri copy paste daripada facebook. sekadar berkongsi. musim exam tak sempat nak apdet banyak-banyak tapi hati still ingin berkongsi..hehe


http://www.emocutez.com

12 comments:

HonEyBuNNy said...

Amin...

kauam lelaki wajib baca neh...agar mereka tahu....;-)

Solihin Zubir said...

kan bagus kalau suma lelaki dan perempuan saling memahami...

sbb kita semua saling memerlukan antara 1 sama lain.. kan...

yarn liyarnalin said...

alya , entry nie sgt menarik . t yarn nk share tat blog yarn okayyy (:

Hafidzah Hafidz said...

menarik! fyza nak mintak permission untuk share entry nih ye..t fyza credit pada tuan empunya blog, cik alya omel ~~ heee >.<

aLya maNip said...

@ HonEyBuNNy : betul ila..lelaki WAJIB baca..hehe

aLya maNip said...

@ Solihin Zubir : tu la alya mksudkan sbb slame ni laki ske ckap susah nk faham wanita..hihi

aLya maNip said...

@ yarn liyarnalin : silakan..boleh aje..hehe

aLya maNip said...

@ Hafidzah Hafidz : boleh2.. mekseh dear :)

mie said...

ooo..
baru gue tau...
heheheee

maCy said...

LOL. i love dis one alya! :D

aLya maNip said...

@ mie : ishh..lepas nie bro kene hafal taw..hehe

aLya maNip said...

@ maCy : luv it 2 dear..hehe