Wednesday, June 01, 2011

abah cakap : "NI LAST!"

http://www.emocutez.com

Hai semua

hidup ni pertamanya adalah menerima kenyataan barulah kita akan menerima semua kejadian seadanya. dilahirkan sebagai anak perempuan n the only daughter tak letakkan aku setaraf dengan abang aku yang ofkos seorang anak lelaki. da nama pon abang kan. orang cakap, sekarang da tak ada yang membezakan jantina tapi TAK dalam family aku or to be exact for my dad. anak perempuan tetap anak perempuan yang kene sedar diri. hihi
father & daughter :)
alkisah petang tadi, lepas punch card kul 5pm aku ke bandar Kuala terengganu untuk ambik my kazen. on the way balik aku singgah kat pantai kelulut, teringin nak makan sotong celup tepung. mengidam tiba-tiba. tambah tolak darab bahagi masa perjalanan balik ngan makan bagai, sampaila aku kat rumah kul 7.35pm which is azan maghrib da habis n hari pun da gelap.

masuk je rumah abah cakap "ayam pun pandai masuk reban". aku senyum. masa tu aku nampak lampu bilik abang da bukak, so aku tanya mama, "abang da balik ke ma?". abah tolong jawabkan " anak laki pun tahu maghrib kene ada kat umah".  aku boleh senyum je la sebab memang silap sendiri kan.

then aku masuk bilik, mandi n masa dinner abah cakap 
" kalau anak laki, abah tak kisah. ni anak perempuan. waktu maghrib anak perempuan kat rumah tempatnya. ni last"

okea. bila abah cakap "NI LAST", he means it. masa nak tengok TV tadi pun abah caka lagi, "esok terus balik okea?". ngeee..


then lepas ceramah sket baru abah tanya balik,
abah : tadi pergi mana?
aku : pergi amek dayu
abah : amek dayu kul brape?
aku : kul 5 lebih
abah : lepas tu pergi mana?
aku : minum jap kat kelulut.
abah : amboi, tu yang abah tak suka. .
then the conversation continue with macam-macam soal siasat, bebel-bebel n ceramah agama dan politik sekali termasuklah pasal kenapa abah tak suka aku kat luar lepas maghrib.
jadi gadis kampung sangat seronok :)

dalam banyak-banyak yang abah cakap tadi sket aku boleh simpulkan la...
"segalanya bermula di rumah. setiap ketua keluarga sepatutnya pastikan segala tanggungjawab kat rumah dah dilaksanakan. isteri dan anak-anak. berjihad dalam rumah sebelum bawa ke luar. bila dalam rumah da kukuh, lahirlah satu keluarga yang ada nilainya. dari situ juga bakal lahir satu masyarakat yang mengamalkan ISLAM seterusnya, negara ISLAM. kat dalam keluarga, masyarakat atau isi dalamnya belum tentu baik tapi ini mungkin yang baik tu hanya dari pandangan mata kasar sahaja tapi itu sedikit sebanyak akan mencorakkan pandangan masyarakat luar"

bagi aku, pokok pangkalnya, semua bermula dari rumah which is macam mana parents kita control kita. mungkin juga sebab aku berada dalam komuniti kampung yang mana banyak mata memandang, bercakap dan menilai setiap gerak geri kita tapi itu buatkan aku bersyukur. bila kat rumah aku memang tak keluar malam kecuali dengan family tapi kadang-kadang lepas gak keluar wat BBQ ngan kawan-kawan. tu pun lepas maghrib till 10pm. kul 10 je konfem henset akan bunyi, text or call suruh balik.huhu. tapi tu tak bermakna kat UTM aku tak keluar. keluar je tapi pandai-pandai la jaga diri. INSYAALLAH.

ramai gak kawan-kawan pernah tanya kenapa aku tak keluar malam. untuk pengetahuan korang, masa aku mengembang membesar, bandar Kuala Terengganu tak hidup which is pukul 10pm korang da boleh baring tengah jalan. tu masa aku sekolah rendah dulu la. bila sekolah menengah duk hostel. lagi la macam kera sumbang. muahaha. mungkin sebab dah dibiasakan ke mana-mana dengan family, jadi setakat tak jejak kaki ke tanah 2,3 hari aku da biasa. lagi-lagi bila parents aku bizi. duk umah, online, tengok movie, tengok tv je la keje aku. hehe

sekarang plak aku dengar cerita daripada kawan-kawan aku kat sini yang bandar Kuala Terengganu sekarang da tak macam dulu. 2,3am pon still hidup. hebat! makin banyak la benda tak elok jadi. aku rasa la. yelah, waktu berurusan adalah waktu siang dan ALLAH jadikan malam untuk manusia rehat bukan berpoye-poye der..:)
malam itu indah tapi disebaliknya tersimpan segala  macam cerita :)

sama-sama kita mengingatkan sebab aku sendiri pun still keluar malam bila kat UTM.almaklumla, takde orang terdekat nak mengingatkan. kat rumah jer aku dikawal, so ada insan tersayang akan mengingatkan segalanya.hehe 

okea, esok kene make sure sampai kat rumah sebelum azan maghrib.hehe. kalau tak, memang berapi lagi la abah ngan aku.huhu. oh ya, satu lagi nak gitaw, even saya duk kat kampung dan membesar secara kampung, saya still tak pandai pakai kain batik.hahaha. sungguh tidak patut.ngeeee. kurang sket markah nak buat calon menantu.haha.
daaaaa:)

http://www.emocutez.com

12 comments:

bunga said...

bunga mmg xsuka sangat kuar mala..haha..sbb nak layan citer..haha..tapi lau mmg kena kuar terpaksalah kuar..hkahaka

zacky ~786~ said...

btol tuu.. didikan awal semua dtg dari keluarga... :)

adan said...

enjoy baca entry ni.. ibu bapa prihatin lebih menitikberatkan anak pompuan.. nak jaga sorang ank pompuan susah dari menjaga sepuluh anak laki..

HonEyBuNNy said...

abah alya syg alya la tu....

risau takot jadi pape kt alya kalau kuar malam n balik lewat...;-)

pas ne kena tgk jam n terus balik la kan..hehe..

aLya maNip said...

@ bunga : sepatutnya camtu la..kluar bila de urusan..hehe

aLya maNip said...

zacky ~786~ : ngan dunia yg makin macam2 skarang bukn senang nk mendidik..ehehe

aLya maNip said...

@ adan : betul tu..takot bila fikirkan turn sdiri nk kene didik zuriat sdiri.. :)

aLya maNip said...

@ HonEyBuNNy : skrg cmtu la..lepas punch card terus kluar..hehe

kak yuyu said...

meh lepak umah kak yuyu..sure abah xmrh..hehehe..lain kali kalu kak yuyu nak pi dinner..bwk alya lah ye..abah kita sama2 tlf bila kita lmbt blik..hehehe

aLya maNip said...

@ kak yuyu : tu la pasal..kita wat geng baru la lepas ni..hihi..ade masa kita kuar sama2 plak..baru ar abah2 kita x marah..:)

kak yuyu said...

boleh aje..hehehe...

aLya maNip said...

@ k.yuyu : nnt k.yuyu free bleh ar kite kuor mkan2.hehe