Thursday, July 07, 2011

M.E.N.Y.E.S.A.L. perlu atau tidak?

http://www.emocutez.com

Hai Semua

MENYESAL

pernah korang rasa menyesal dalam kehidupan korang? tiba-tiba rasa nak bercakap soal ni. aku tak nak bercakap soal "kalau" which is one of the way we express the feeling when we feel regret. setahu aku bila kita sebut kalau maknanya macam kita tak redha pada apa yang terjadi kat kita n lebih tepat seolah-olah menyalahkan takdir.

  • contoh menyesal 1
"menyesal aku bangun lambat pagi tadi, kalau tak mesti dapat makan nasi lemak mak cik limah.sob..sob"
ayooo..bagi aku, take it in a good way. mungkin esok boleh bangun awal untuk makan nasi lemak mak limah.hehe

  • contoh menyesal 2
"menyesal tak study dulu. kan da failed"
penyesalan yang tiada guna. next time study dari awal, so that you don't have to say those words when you get the results

  • contoh menyesal 3
"menyesal aku kenal orang macam dia"
ayat ni biasanya orang yang baru lepas break up cakap. kan..kan..? masa tu da tak fikir all the circumstances that they face together. cakap je apa nak cakap, janji puas hati. pastu menyesal sebab cakap camtu..opsss!!

for me, regret my past doing is 



Bagi aku, setiap langkah dalam kehidupan ni ada sebabnya. mungkin dengan satu langkah kita berjaya. mungkin juga dalam langkah seterusnya kita jatuh. rebah tersungkur. mungkin. tapi ingat! kita masih punya langkah seterusnya yang perlu diatur. mungkin langkah seterusnya itu menjanjikan sesuatu yang lebih bererti. siapa tahu kan? :-)

every single thing in our life taught us something. believe me. look at it in a positive way. apa yang jadi akan datang kita tak tahu but at least be positive. aku pun manusia tapi aku tak pernah rasa menyesal dengan setiap apa yang aku buat because every single action i take would be my best on that moment n because all those steps, i am what i am today. kalau apa yang aku buat susahkan orang, maybe later i learn how to make other's life easier. hidup jangan nak susahkan orang.ngeee


meeting someone in our life for sure give us something. feel happy, sad or whatever but don't ever said that you regret knowing that person when something bad happened between you n them.

BUT, sometimes life doesn't always be like we want. maybe we pick a fight with others. whoever they are and what kind of relation we had with them doesn't seem so important but the important thing is we know how to appreciate them because they used to be part of our life.

i met lots people who taught me lots of stuff. taught me how to carry on this life. they taught me how to love others. they taught me how to be myself. i feel glad to know such a great persons in my life.



LOVENOTE : to everyone who know me or "used" to know me, my family, my friends, me-ex n whoever you are, i just wanna say all of you means a lot to me. all off you had touched my life even we just know each other for an hour. I've never regret knowing ever single person in my life. I DO LOVE EVERY PERSON IN MY LIFE :-)

http://www.emocutez.com


8 comments:

dylli said...

lagi banyak titik hitam dalam hidup,
lagi mudah nak hadapi halangan akan datang,
sebab kita dah penuh titik (pengalaman) di dada.
HAHAHAHA..

so,
I have no regret. :)

ecah mashuri said...

nice entri sis!ecah pun sluu menyesal.padahal kalau tak ade sesalan,tak ade la perasaan sedar untuk berubah yg lebih baik !:)

HonEyBuNNy said...

ila selalu jugak kata macam tu...hehe..

then istifar balik..xbaik kata macam tu....pasti ada hikmahnya..

ila suka kata nyesal xbangun awl pagi stdy or stdy awal..heheh

wahida said...

pernah rasa menyesal sgt sbb tak sempat cium arwah ayah di akhir hayat dia...huhu...

aLya maNip said...

@ dylli : insyaALLAH..
that what we supposed 2 feel bout our life..learn from our past :-)

aLya maNip said...

@ ecah mashuri : betul tu..take it in +ve way..insyaALLAH..hidup akan jd better :-)

aLya maNip said...

@ HonEyBuNNy : hahaha...alya pon bercakap dr pe yg alya rasa..bila da lama sket baru la fikir utk buat better lg lepas tu..hihi

aLya maNip said...

@ sys wahida : sabar ye akak..mgkin ade hikmah seme tu jd :-)