Saturday, October 23, 2010

LADY ENGINEER wanna be??? read diz..

http://www.emocutez.com



 ermm..da lame rasenye x share suMthing yg bermanfaat..maklumla, skunk nie seme keje tkejar2..mggu depan da mggu last lecture n ade satu agie test menunggu aku. ari senin nie baru nk stat ngOrat cOmponent design..wiken nie nk enjoy jap lepas satu minggu yg exhausting..ni pon xde la enjoy sgat sebab segalabagai final report in progress. diz sem i have 4 grUp projects with 3 different grUps..maknenye, aku de 4 final repOrt nk kene submit, 4 discussion sessions nk kene attend, n de 4 presentation nk kene wat, cam nak tersungkur pOn de gak..
http://www.emocutez.com


ok2..back 2 da tOpic, arini aKu nk share sumthing bOut ENGINEERING n 2 be exact bOut LADY ENGINEER... lau kOrg penah bace eNtri ini, aku de janji nk share pe yg aku dapat mase attent diz talk kan??? arini baru datang rase nk menulis sambil berfikir..lau x aku duk merapu jek kat beLog nie n bile aku bace aku pon x paham pe aku duk merapu..ngeeeehttp://www.emocutez.com

ok..sila duduk tegak2..bersandar elok2 naa..lets start oUr discussion.xpaham bleh tanye sbb aku akan tulis ikot ske aku which is aku "rojakkan" bahasa..boleh??? da sedia nk dengar aku merepek???

"WE, WOMEN ENGINEERS-WE MAKE A DIFFERENCE"

bile bercakap mengenai LADY ENGINEER kita tak dapat lari dr dunia realiti dat is diskriminasi. korang jangan ingat bende cmnie da xde taw. mase aku attend diz talk, there was a case where 1 of our student said that when she called a company 2 ask them bOut industrial training, the company said " we DONT hire lady engineer. we just accept men.tq ". what ur respond???
nak tak nak kene la trime hakikat kan??? so, ni la sbbnye "mereka" which is the speakers turun padang, jupe bakal lady engineer 2k share experiences diorang n mudahkan perjalanan kite. ape yg akan aku cakap nie secare general n x specific pd mane2 engineering. nie 2k seme,mechanical, electrical, chemical n sivil.
sape "mereka" 2, nnt aku cite di laen entri..
http://www.emocutez.com
persoalannye...*ececehh..gempak semacam je bunyinyek..muahahaha
- nape kite blaja engineering???
- ape yang akan jadi bile kite grad???
- ape perkara pertama yang kite kene buat lepas grad???
- ape yg akan kite face as a lady engineer???
- rugi tak kalau ade segulung ijazah in engineering n pilih 2k tak nak jadi engineer?
- camne nak dapatkan title "IR"?
- boleh tak pelajar bukan engineering jadi engineer??? 
 - pointer x mantap, bleh jd engineer ke???*tibe2 terkenang nasib diri sdirik jap..huhuhu



now, aku akan try sebaik mungkin 2k cite kat korg tentang pe yg aku dapat n aku paham k. aku akan list down 10 points about  lady engineer and seme2 yang berkaitan. xde kaitan pon banyak gak..:-)

- ENGINEERING IS WAY OF LIFE..kenape???
sebab,bile kite blaja engineering, kite akan blaja seme bende. kadang2 kite x sedar pon bende 2. bile blaja engineering, secara tak langsung korg bleh jadi seme yg korang nak. nape aku cakap cam2???. contohnye, kite blaja engineering tapi kite nk jadi penari ballet. BOLEH!! bile jadi penari ballet, korang akan jadi seorang penari yg baek sbb korg taw pasal "balancing" yg mana korang bleh apply bile menari. penari ballet yg blaja menari dr kecik diorang taw teknik yg betol tapi diorang bleh faham kenapa perlu menari ikot teknik2 2. kebanyakannye x. diorang juz blaja menari, menari n menari. xpon korg cipta la kasut ballet yg len bedasarkan prinsip2 balancing yg korg blaja n paham.contoh len korang pikir plak..bnyak agie aku nk setory neh..

- as a lady engineer, kite kene kuat sebab kite akan face dunie yang sangat mencabar. dunie yg di"conquer" oleh lelaki ( 2 dulu la tapi skunk pon cm same jek..dak mechy pompoan still sket..huhu). dr pengalaman speakers yg cakap ari 2, diorang cakap yang engineer laki nie kebanyakannye "kerek" taw. diorang "agak" pandang rendah ngan kemampuan lady engineer TAPI hakikatnye, diorang rase tercabar sbb kemampuan kite same ngan diorang n sOmetimes better than them. remember that as a women, we can do multitasking. kite la anak, kite la kakak, kite la adik, kite la isteri, kite la ibu n kite la nenek. bile da kawen, kite kene manage time and everything. nk jage anak, nk kemas umah, nk jage suami n nak keje n kite MAMPU wat seme 2. but be prepared before we move forward.

- after graduation n hold a degree, da 1st thing ever dat we MUST do is register ourselves with Board of Engineers Malaysia (BEM). kite nye certificate 2 sah lam mase 6 bulan je taw. so, lam mase 6 bulan lepas grad 2, kite kene make sure yg kite g register ngan BEM n kite akan dapat satu no siri yang mengesahkan yang kite nie engineer berdaftar. ye, kite still akan jadi engineer even x register tapi banyak bende x leh wat. contohnye, bile da jd engineer kite x leh sign mane2 project yg kebanyakannye memerlukan no siri 2. kite xleh nk register 2k amek exam 2k dapatkan title "IR"..*haa,korang x nak Ir ke??

- dapat title Ir x susah pon sebenarnye..*waa, cam aku da dapat je kan.hahaha.. syarat pertama nk dapatkan Ir nie, atleast korang kene ade pengalaman 3 taon bekerja sebagai engineer kat site, office n design.ekceli, bnd2 nie depends on couse masing2. mechy ade requirements sdirik n cam2 gak yg len. 3 taon keje 2 dikire berdasarkan tarikh korang daftar ngan BEM and Institute of Engineers Malaysia (IEM). dinasihatkan atleast korg de 5 taon keje baru g exam. sbb lam mase 3 taon 2 x de la bnyak sgat pengalamn yg bleh kite kutip taw. tapi kan, amek la exam nie awal2 sbb exam nie pon cam exam bese. kene tulis n segalabagai. yela, bile da keje lame2 n umo pon da 40, seronok ke nk g exam???huhu..erkk..tapi ur life ur choice. aku suggest jek..n satu agie about filing system. yg mane segalabagai dokumen keje dr 1st projek korg wat, korg kene make sure korg de copy sbb bile nk g interview nie senang. korg de segala bukti keje2 korg..hehehe

- balaja engineering n xmo jadi engineer is a WASTE. bukn pe, penat2 blaja n peluang pon da banyak skunk, so nape xnak grab the chances yg ade? sangat rugi kan.. lagipon, jd engineer still bleh kawen. still bleh jadi isteri, still bleh jd ibu sebab sape pon kite jadi it depends on ourselves. org kate jd engineer nie bz. jadi cikgu pon bizi gak babe. cikgu zaman skunk balik skolah pon da cam office hours. ape2 keje pon yg kite pilih, seme de challenge masing2. lagipon, jadi engineer nie satu kepuasan. kite buat perkara yang kite ske.. ke ade yg amek engineering sbb kene pakse??? errrkkk..no comment la yg 2..huhuhu

- HANYA student yg FIRST degree in engineering jek leh jd engineer. aku nk cakap sal nie sbb de kawan aku cakap budak sains fizik kebanyakannye leh jd engineer. tapi aku iyekan je la sbb mase 2 tak taw. uper2 nye X BOLEH. even ade master n pHd inengineering tapi degree cOurse len, still xleh jd engineer. even korg amek dgree in engineering kat university or kolej yg tak diiktiraf tapi bile korang sambung master kat mane2 local university, korang leh jd engineer gak sbb first dgree korang in engineering.

- pOinter ni penting gak sbb bile first time nk g interview, pOinter memainkan peranan utame selaen aktiviti2 luar yg korang join. tapi bile nk g second interview, pOinter 2 da xdeorg nk tanye. org akan tanye da bape banyak project korang lead. project ape. berjaya ke tak n seme da about keje yg korang wat. so, kepada sape2 yg pOinter x bape mantap, jangan la risau sbb peluang 2 still ade. once u get da job, keje la elok2 n prove yg kOrang leh wat keje. then bile nk tukar keje da senang nk dapat.*ekceli,point nie nk sedapkan ati sdirik..hahahaha

- interview plak.. cntohnye, bile korg dapat interview kat company2 besar n tibe2 korg rase yg pointer korg x layak pon dapat job 2. senanye, korang x perlu pon rase cam2. even pointer korg 2 lebeh n korang kene compete ngan budak yg dapat 4.0 belum tentu ag dak 4.0 dapat job 2 sbb it depends on korang nye performance n keyakinan mase interview. korang gebang la papepon. tipu pon xpe tapi jgan la obvious sgat yg penting korang yakin..hehehe. mase interview 2, toksah duk cite la sal pointer korg sbb dalam list interview, pointer nie ade kat tangga no. 17. yg 1st skali, keyakinan sbb engineer kan nk lead project n discuss any problems that occur in the field. so, cmne korg nk lead org lau korang sdiri x cukup keyakinan.

- BERANI..nie bnde yg sgat penting bile jd LADY ENGINEER sbb engineer laki kan ske buli lady engineer. pekerja2 pon lebeh kurg jek. so, korang kene tunjuk yg korang nie bukn sembarangan n bleh lead project. bile ngan pekerja n org bawahan, kite kene taw erti tegas. nie x bermakne kene jd sombong n bongkak 2. yg 2 kene lakanat ngan ALLAH je tambah kene umpat ngan pekerja bawahan tapi korg kene jadi sorg yg peramah tapi tegas. bile korg speak up sumthing diorang bleh dengar n ikot.

- last sekali, dun be afraid to take any challenge or lead any project. 1st mistake yg kite wat bile kite tolak 2k lead project di usia muda. kononnye xde expirience n x yakin n pape la tapi senanye korang wat silap sbb life is about learning. kite blaja even silap n x taw. n be prepared 4 da worst. kene marah mase awal2 keje 2 perkara bese. speakers 2 cakap la..hehehe

erm..da abeh pon. aku xtaw la yg aku duk merapek panjang2 nie ade gune ke x..hahaha
aku juz nk share pe yg aku dengar n kebanyakannye preparation bile da grad nnt tapi x salah 2k kite taw..ni pon bleh apply kat seme bakal engineer senanye. lau lepas korg da abeh bace n rase cam x bermanfaat 2 sorila yek..huhu
chairperson 4 lady engineer,southern branch

makan taim

lady engineer wanna be..


ok2..aku nk g tido lak..http://www.emocutez.com

satu malam x tido siapkan report..

k la..daaa:-)

6 comments:

dylli said...

waahh.
macam menarik.
banyak info.
i like. :)

Gadis.. said...

ye... aku suke perubahan dari engineer berkebolehan.. setiap kerja kamu akan memudah kan semua manusia..

:)

aLya said...

dylli :sharing2 sesame lady engineer wanna be :-)

Gadis: betol2.. bnyak perubahan yg diorg da wat lam life kite. hope caN be 1 of them later :-)

fadhli said...

all the best for you :)

aLya said...

fadhli : thanx :-)

fadhli said...

welcome :)