Monday, May 24, 2010

Sekadar berkongsi


Dalam kegelapan mlam aku terasa nak menitipkan kisah idop aku..
Yup..aKu baru je 21..xbanyak yg aku lalui tp ckup uTk membuatkan aku sorg insan yg aku jd arini..
Aku bertuah kerana ditakdirkn mNjadi ank mama n abah, adik kpd sOrg abg, cucu pMpoan peRtama lam fmLy mama n Cucu bOngsu laM fmLy abAh.. dr kecik aKu dimanje n dPat pe yg aku nk. X pErnah pOn aKu pNjatkn kesYukuran ngan pe yg aKu dPat sbb aku xckup sedar reality idop yang aku bertuah..
Dr keciK aKu jd kebaNggaN.. sNtse dPat 1st pLace lam kLas, sTiap kJayaAn aku jd sebUtan n peRnah waKtu peNyampaian hadiah taHunan kat skuL de sOrg mKcik tegUr yg mke aKu je mek adiah tiAp2 taOn.. stiap kJayaAn aKu diRai bUkn je bY mama n aBah but seMua fmLy..
kejayaAn deMi keJayaAn..5a’s in UpSr, 9a’s in PMR.. tP aBah prnah pEsan kat aKu yg PMR is nOtHing, sPm 2 yg mNentUkn arah idOp kTe..
sMp sTu thap.. aKu peNat..peNat bile terLalu diRai..ye!! aKu meMg maNusia x bErsyUkur.. memiLih mNjadi yg meNyakitKn oRg, meRoskKn msE dePan.. buKan nk buKak peKung di dada tp aKu aRap xde oRg pLih jaLan cam aKu pLih..
aKu mulekn lgKah yg x sePatoTnye aKu muLekn..foRm4 bmuLenye idOp yg aKu ciPta keRana 2 pLihan aKu..
poNteNg keLas aKu jd kan habit.. 2 bulan pErtama sKul,1 kaLi aKu msOk kLas sN tMbaHan.. aKu x diTegur saPe2.. y??? ye.. aKu bUdak sTraigHt a’s..nOthiNg wRong!!!
YA ALLAH..bOngkaknye aKu mSe 2.. wat hal kat skuL n hstEL  n name aKu maKin dikeNali..cg2 da bCaKap tnTang aKu..meNtor aKu pgiL aKu..sLow talk n cKap nme aKu nek mSe miTing dSipLin n die x pCaye yg 2 aKu sbb die jge aKu dr f1,,n aKu buKn cm2..sBb sYgkn aKu,die coLl ma n aBah n cTe msaLh dsipLin aKu..
mSe 2 aKu juz pK nk tUkar skuL..im da lucky girl..aKu dPat ke sBp..2pOn sBb pkai kabeL..aKu rSekan cKupla kemUsnaHan yg aKu ciPta uTk dRi sdiRi..skuL brU mse 2k bRubah.. betoL ke???
NOPE!!! aKu teTap aKu.. awL f5 wat hal ag.. xde pNyelesaian laeN sLaen KICK..aKu kNe KICK dr skuL..tp dseBabkn pRestaSi pLajaRn aKu n nk sPm aKu juz dicOnsidEr as bErtuKar ngan aLasan xleh adapt idop kat hostel.. a BIG lie.. aKu duk hsteL dr f1, tP 2 je sTu2nye jLan pNyelesaian yg pNgetua bg kat aKu..
Da mOst criTicaL moment lam idOp aku..ngan nk sPm..skuL bRu, kLas bRu, cg baRu, kwaN baRu.. n 4 da 1st time lam kLas aKu duk lam kLas last skaLi.. n baRu aKu taw cmNe pressure duk lam kLast last..
pressure nk bLaja, nK exam, n kaTe2 cKgu dat u neEd 2 sTrugGle bcOz u’re x gOod..dats SUCKS!!!!
I cant beLieve dat.. n SPM permuLaaN aKu kecuNdaNg.. aKu juz dPat 4a’s from 12 sBject yg aKu aMek..
aKu taw mama kceWa coz aKu leh tgk tP mama hePykn uTk aKu.. aLhamduLillah..aKu bJye uBatkn hati mama ngan oFfer 2 maTricuLatiOn.. ngan pOinTer maTrx yg xsebeRape gak aKu dPat offer k uTm skUdai in mEchanicaL eNgineEriNg.. lau nk ikOt keLayaKn..aKu x laYak pOn dPat pe yg aKu dPat sKunk..buT there owEz be a luck 4 me.. aKu sLalu dPat tMpat tErbaEk sdaNgkan aKu xpErnah jd yg tErbaEk..
2taOn in dEgrEe still x cKup 2k ubah my oLd habit.. sKipp keLas da jd habit yg seBati nGan aKu..pErfoRmaNce aKU lam class sLalu dOwn.. jNji demi jNji aKu wat kaT dRi sDiri tp sTiap kaLi 2 gak la aKu bReak da prOmiz.. sMpai biLe??? aKu pOn xtaw..
aKu teRasa 2k share cOz aKu juz aRap xde oRg yg jd cam aKu..sParUh idOp aKu da aKu mUsnaHkan..aku rSe yg idOp aKu juz about aKu n x pEnah pk oRg2 yg skeLiling aKu.. org yg beRkorban 2k aKu..oRg yg sYgkan aKu..oRg yg care bOut aKu..
pd teman2 yg tErbace eNtry ni..jgaNla mUsnhkn idOp sdiRi even u have nOtHing sBb kOrg juz rSe yg kOrg xDe paPe tp haKiktNye rmai yg aPpReciaTe kOrg.. yg nK tGk kOrg bErjaye.. REMEMBER THAT!!!


2 comments:

[Insyirah Ibrahim] said...

kak alia.. sedih bace entry ni..

;(

aLya said...

xpe syira..
xprience yg watkan k.alya jd cam skunk..:-)